Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:19 03 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MApN Șeful Statului Major al Apărării, la Conferința șefilor Apărării din Europa Centrală

ro

13 Jun, 2024 10:31 353 Marime text
Nr. 184
 12 iunie 2024
 
 
 
Șeful Statului Major al Apărării, la Conferința șefilor Apărării din Europa Centrală
 
Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a participat la Conferința șefilor Apărării din Europa Centrală, organizată de Comandamentul Armatei Statelor Unite ale Americii în Europa (USEUCOM) și Statul Major al Apărării din Croația, eveniment care a avut loc în zilele de 10 și 11 iunie, la Split.
Alături de șefii statelor majore ale forțelor armate din Bulgaria, Cehia, Croația, Republica Moldova, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Turcia și Ungaria, la reuniune au luat parte reprezentanți din comanda USEUCOM, precum și comandanți ai structurilor Gărzii Naționale din Statele Unite ale Americii. Șefii Apărării au fost însoțiți de subofițerii de comandă. Comandantul USEUCOM, generalul Cristopher G. Cavoli, a apreciat că întâlnirile liderilor militari în acest format reprezintă forumuri în care se împărtășesc idei și se continuă dialogul strategic care vizează întotdeauna menținerea unei Europe libere și prospere.
Agenda din acest an a discuțiilor a inclus teme privind analiza situației regionale de securitate, sprijinul multidimensional pentru Ucraina, mobilitatea, logistica militară, pre-poziționarea stocurilor, precum și utilizarea spectrului electromagnetic (EMS).
Generalul Gheorghiță Vlad a evidențiat acțiunile și măsurile din domeniul susținerii logistice întreprinse de Armata României, atât din perspectiva posturii de națiune-gazdă, cât și din cea a implementării deciziilor convenite la nivel aliat privind pre-poziționarea stocurilor.
„Conceptul de prepoziționare este fundamental pentru capacitatea noastră de a răspunde rapid și eficient în situații de urgență, conflicte și dezastre naturale. În esență, prepoziționarea presupune plasarea strategică a resurselor și a proviziilor în locații în care, la nevoie, pot fi rapid accesate și desfășurate. Această abordare pro-activă ne asigură că nu doar reacționăm la crize, ci că suntem pregătiți dinainte să atenuăm impactul acestora și să oferim un răspuns imediat. Prepoziționarea nu înseamnă doar stocarea de echipamente, ci și previziune strategică. Aceasta implică analiza riscurilor potențiale, identificarea nevoilor critice și asigurarea faptului că resursele sunt poziționate în locații care să le maximizeze utilitatea. Acest lucru necesită o colaborare între agențiile guvernamentale, unitățile militare, organizațiile umanitare și sectorul privat, de fapt o abordare integrată la nivelul societății. Prin amplasarea strategică a echipamentelor militare esențiale, ne îmbunătățim capacitatea de a răspunde în mod decisiv la amenințări. Avem nevoie de mai multă logistică NATO”, a spus șeful Statului Major al Apărării.
***
Conferințele șefilor Apărării din Europa Centrală se desfășoară anual, sub egida USEUCOM, și sunt găzduite, de regulă, de unul dintre cele opt state din regiune. USEUCOM este structura responsabilă pentru operațiile militare ale Statelor Unite ale Americii în Europa, în zone din Asia și Orientul Mijlociu, precum și în oceanele Arctic și Atlantic. Comandamentul este constituit din 64.000 de militari americani dislocați permanent, care lucrează în strânsă legătură cu militarii națiunilor aliate și partenere.
 
 
 
 
                                                                                                           Biroul de presă
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii