Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:22 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Militarii romani raporteaza „Irak - misiune indeplinita!”

ro

04 Jun, 2009 20:28 1105 Marime text

MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
tel./fax: 021-319 60 22
e-mail: presamapn@mapn.ro
                                                                        
Nr. 193

din 4 iunie 2009

                                                                 Persoană de contact: Mr.Constantin Spînu

Aceste informaţii sunt disponibile şi în internet, la adresa www.mapn.ro

Militarii români raportează: „Irak - misiune îndeplinită!”

Militarii Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab” au raportat preşedintelui României, Traian Băsescu, “Irak - misiune îndeplinită”, în cadrul unei ceremonii desfăşurată astăzi, 4 iunie a.c., în Camp Dracula, Tallil.

Alături de preşedinte, la evenimentul care a marcat încheierea oficială a operaţiunii IRAQI SUNSET pentru militarii români, au fost prezenţi în Irak ministrul apărării naţionale, Mihai Stănişoară, şeful Statului Major General, amiral dr. Gheorghe Marin, precum şi oficialităţi militare şi civile americane şi irakiene.

Cu această ocazie, preşedintele Băsescu a decorat Drapelul de luptă al Batalionului 26 Infanterie – „Scorpionii Roşii”-  cu Ordinul “Virtutea Militară” în grad de Ofiţer, cu însemn de război, pentru militari, “în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru înaltul profesionalism dovedit în procesul pregătirii de luptă, cât şi pentru îndeplinirea, cu devotament, a misiunilor încredinţate în teatrul de operaţii din Irak, pentru promovarea unei imagini profesioniste a Armatei Române”.

Adresându-se militarilor români, preşedintele Traian Băsescu, a declarat: “Luptând în Irak, aţi făcut un enorm serviciu României. Aţi consolidat politica externă a statului roman, iar la nivel politic aţi transformat vorbele în fapte. Pentru ce aţi făcut pentru România, vă mulţumesc, vă doresc întoarcere grabnică acasă şi vă asigur de toată dragostea mea şi a poporului român. Dumnezeu să vă ajute!”.

Pentru curajul şi spiritul de sacrificiu, dăruirea şi iniţiativa dovedite pe câmpul de luptă, ministrul Mihai Stănişoară a oferit Emblema de Merit „În Slujba Păcii”, clasa I, generalului de brigadă Cătălin Tomescu, locţiitorul pentru planuri, politici şi evaluări al şefului J5 în Comandamentul Forţei Multinaţionale din Irak, şi Emblema de Onoare a M.Ap.N., căpitanului Radu Puchiu, plutonierului-major Florea Sas şi caporalului Adrian Belei, din cadrul batalionului.

Şeful SMG, amiralul Gheorghe Marin, a oferit Emblema de Onoare a Statului Major General comandantului Batalionului 26 Infanterie, locotenent-colonel Gabriel Toma, şi unui număr de şase ofiţeri şi subofiţeri.

Fiecare dintre militarii români a primit drept cadou personal din partea preşedintelui câte un briceag pe care se află înscrisurile „Irak 2009” şi „Oferit de Preşedintele României”.

Militarii batalionului i-au oferit şi ei preşedintelui Băsescu ultimul drapel al României arborat în campul din Tallil, ca un gest simbolic al încheierii misiunii din Irak. “Am să păstrez acest steag, la mine în birou sau în sala CSAT. Până atunci, daţi-mi voie, să-l păstrez acolo unde l-aţi purtat şi dumneavostră pe timpul misiunii, adică la inimă”, a spus preşedintele Băsescu, primind drapelul coborât de pe catarg.

 La finalul activităţii, „Scorpionii Roşii” au luat masa de prânz alături de preşedinte, de ministrul apărării naţionale şi de şeful SMG.

* * *

România a participat, începând cu iulie 2003, la eforturile internaţionale pentru stabilizarea Irakului, atât în cadrul Forţei Multinaţionale (MNF-I), cât şi în cadrul misiunii NATO de instruire a forţelor de securitate irakiene (NTM-I). Structurile dislocate pentru operaţia IRAQI FREEDOM (iulie 2003 – decembrie 2008) au fost: un batalion de infanterie (12 rotaţii), personal de stat major şi legătură, structuri de informaţii, un detaşament de geniu, un detaşament medical şi un detaşament de poliţie militară. În faza iniţială au acţionat 838 de militari, ajungând în prezent la 365. Continuarea participării cu forţe după 31 decembrie 2008 a fost stabilită prin Memorandumul de Înţelegere între guvernele României şi Republicii Irak, până la 31 iulie 2009.

Valoarea totală a fondurilor cheltuite din bugetul M.Ap.N. de la începutul misiunii până la 31 decembrie 2008 este de 334 milioane lei.

Biroul de Presă

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • mihaela pop 31 Jul, 2009 15:55 cind vine trupele de comando plecati in irak