Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:23 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Omagiu pentru un venerabil general al Armatei Romaniei, Ion Tutoveanu

ro

11 Dec, 2009 20:15 2108 Marime text

MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
tel./fax: 021 319 60 22
e-mail: presamapn@mapn.ro

Nr. 428       

11 decembrie 2009                                             Persoană de contact: Mr. Constantin Spînu

Aceste informaţii sunt disponibile şi în internet, la adresa www.mapn.ro

Omagiu pentru un venerabil general al Armatei României, Ion Tutoveanu

 Generalul de armată (în retragere) Ion Tutoveanu, şef al Statului Major General al Armatei României între anii 1954-1965, a fost omagiat ieri, 10 decembrie, la împlinirea venerabilei vârste de 95 de ani, în cadrul unei ceremonii emoţionante desfăşurate la Sala de Marmură a Palatului Cercului Militar Naţional.

La eveniment au participat secretarul de stat Viorel Oancea, generalii în rezervă sau retragere Ion COMAN, Vasile IONEL, Dumitru CIOFLINĂ, Constantin DEGERATU, Mircea CHELARU, Mihail POPESCU şi Eugen BĂDĂLAN, şefi ai Statului Major General în trecut, membri de familie ai generalului sărbătorit, generali, amirali, ofiţeri, subofiţeri activi  şi personal civil din M.Ap.N.

Cu această ocazie, i-a fost conferită, din partea ministrului apărării naţionale, generalului (r.) Tutoveanu Emblema de Onoare a Armatei României, iar din partea şefului Statului Major General i-au fost oferite o diplomă de excelenţă şi o plachetă omagială. În semn de înaltă apreciere, şefii categoriilor de forţe au acordat Emblemele de Onoare ale categoriilor de forţe pe care le conduc.

*  *   *

Generalul de armată (r.) Ion Tutoveanu s-a născut la 26 decembrie 1914, în satul Lieşti, jud. Tutova / Galaţi. A urmat cursurile şcolii primare şi ale liceului „Unirea” din Focşani. Este admis în 1932 la Facultatea de Drept din Iaşi, la care renunţă în 1934, din cauza dificultăţilor materiale. Între 1935-1938 urmează cursurile Şcolii Militare de Infanterie, fiind avansat la gradul de sublocotenent în anul 1938 şi numit comandant de pluton de puşcaşi la Regimentul 10 Vânători. În timpul luptelor de la Stalingrad este avansat la gradul de locotenent şi promovat comandant de companie, la foarte puţin timp după aceea căzând prizonier.

Se înscrie în Divizia „Tudor Vladimirescu” şi, în martie 1944 pleacă pe Frontul de Vest, ca locţiitor de comandant de batalion. După încheierea războiului îndeplineşte succesiv funcţii de comandă, urcând în ierarhia militară, fiind avansat la gradul de general-maior în anul 1953.

În 1954 este numit prim-adjunct al ministrului Forţelor Armate şi şef al Marelui Stat Major, funcţie pe care o deţine până în anul 1965. Este avansat la gradul de general de armată în 1964. În perioada 1965-1981 îndeplineşte funcţia de comandant al Academiei Militare. Trece în retragere, la cerere, în anul 1981, după o carieră militară de 46 de ani, dintre care 4 petrecuţi pe front, atât în Est, cât şi în Vest. În luna iunie 2009, i-a fost conferit tilul de membru de onoare al Senatului Universităţii Naţionale de Apărare.

S-a căsătorit cu Alecsandrina Pungă în anul 1942, în răgazul dintre luptele de la Odesa şi plecarea la Stalingrad, care i-a dăruit doi fii: Dinu, născut în 1943, şi Oni, născut în 1946.

Generalul Tutoveanu, al 36-lea şef al S.M.G., a avut cel mai longeviv mandat la conducerea acestei importante instituţii militare care a împlinit anul acesta 150 de ani de la înfiinţare. A gestionat procesul tehnic de evacuare a trupelor sovietice de pe teritoriul României, precum şi atitudinea militară a României în „criza rachetelor” şi „criza Berlinului”. A făcut parte din delegaţia guvernamentală a României care a participat la încheierea procesului de constituire a Tratatului de la Varşovia.

Biroul de Presă al M.Ap.N.
  Tel./Fax 021/319.60.22

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii