Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:20 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Precizari cu privire la Muzeul Aviatiei

ro

19 Apr, 2010 20:38 1191 Marime text

PRECIZĂRI

Referitor la unele informaţii apărute în ultimele zile în mass-media, cu privire la Muzeul Aviaţiei, Ministerul Apărării Naţionale face următoarele precizări:

Muzeul Aviaţiei nu se va desfiinţa şi nici nu se va muta din spaţiile în care funcţionează în prezent. Muzeul Aviaţiei este o instituţie de prestigiu, cu tradiţie, iar actuala locaţie corespunde pe deplin cerinţelor sale de desfăşurare a activităţilor pentru care este destinat.

 „În calitatea mea de director al acestei instituţii, infirm categoric orice informaţie eronată care se vehiculează în legătură cu incertitudinea funcţionării în continuare a Muzeului Aviaţiei în această locaţie,” a declarat comandorul Adrian Ilie, directorul Muzeului Aviaţiei.

„Suprafaţa muzeistică actuală a instituţiei nu va suferi modificări. Muzeul, cu valorosul său patrimoniu, va rămâne un punct de atracţie pentru publicul larg, iubitor de cunoaşterea glorioaselor tradiţii ale aripilor româneşti, devenite în acest an centenare. Nu s-a pus niciodată problema mutării sau desfiinţării Muzeului Aviaţiei şi nici măcar a restrângerii activităţii sale. Muzeul Aviaţiei a fost înfiinţat pentru cinstirea iluştrilor înaintaşi ai aripilor româneşti şi pentru reîntregirea patrimoniului naţional al realizărilor de prestigiu din domeniul aeronautic,” a precizat directorul muzeului.

În prezent, specialiştii MApN, ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului şi ai administraţiei locale a Sectorului 2 al Capitalei caută soluţii prin care, fără a fi afectată activitatea muzeului, să poată fi utilizată o suprafaţă de teren excedentară din cazarma în care funcţionează muzeul, pentru construirea de locuinţe ANL, din care 30–40% să fie repartizate personalului Forţelor Aeriene Române.

Ministrul apărării naţionale, domnul Gabriel Oprea, cunoaşte, prin prisma funcţiilor deţinute în administraţia publică, problemele cu care se confruntă autorităţile locale în realizarea unor proiecte regionale sau locale, cu impact social şi de interes public şi sprijină, potrivit competenţelor, astfel de proiecte. Ministrul Oprea consideră absolut necesare proiectele menite să răspundă nevoilor comunităţilor, dar şi nevoilor militarilor.

Programul ANL, apreciat de cetăţenii români, se adresează în primul rând tinerilor şi persoanelor care realizează venituri mici, de aceea MApN sprijină aceste proiecte, cu beneficii directe în special pentru personalul său aflat la începutul carierei.

În acest sens, se află în derulare un proiect privind construcţia de locuinţe, în colaborare cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi cu autorităţile locale din cel puţin 25 de garnizoane, în care sunt identificate imobile sau părţi din imobile disponibile, şi unde MApN nu mai desfăşoară activităţi, potrivit nevoilor proprii cuprinse în Strategia de transformare a armatei.

Până în prezent, au fost efectuate demersuri în câteva garnizoane din ţară (Braşov, Buzău, Lugoj, Lipova, Călăraşi, Piatra Neamţ, Zalău, Timişoara, Târgu Mureş ş.a.), privind încheierea unor acorduri cu autorităţile publice locale, în colaborare cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

În fiecare dintre aceste situaţii, conducerea Ministerului Apărării Naţionale urmăreşte ca, prin sprijinul acordat autorităţilor locale, să fie rezolvate, pe baza acordurilor încheiate, şi problemele reale ale militarilor din aceste garnizoane, care ţin de asigurarea condiţiilor de locuit sau de muncă, astfel încât, de un procent cuprins între 20 şi 40%, din numărul locuinţelor realizate prin programe ANL, să beneficieze şi tinerii militari.

Precizăm că orice solicitare de la autorităţile administraţiei publice locale, de transfer al unor imobile disponibile, aflate în administrarea ministerului, este analizată punctual de către specialiştii MApN, în colaborare cu cei ai autorităţii care solicită transferul, pentru armonizarea punctelor de vedere şi identificarea soluţiilor legale, realiste şi viabile. Ulterior, solicitarea este prezentată comisiilor de specialitate din MApN şi din Statul Major General, pentru formularea avizului. Pentru solicitările care obţin avizul favorabil, MApN înaintează Executivului proiecte de hotărâre de Guvern, însoţite de note de fundamentare, în vederea realizării transferului conform Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia.

Biroul de Presă al M.Ap.N.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii