Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:32 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Precizari M.Ap.N. referitoare la cooperarea militara bilaterala romano-israeliana

ro

10 Jun, 2010 20:59 1099 Marime text

Nr. 144                            

10 iunie 2010                              

Aceste informaţii sunt disponibile şi în internet, la adresa www.mapn.ro

PRECIZĂRI

       Ca urmare a solicitărilor de informaţii ale unor jurnalişti privind cooperarea militară bilaterală dintre ministerele apărării din România şi Statul Israel, facem următoarele precizări: 

Activităţile de cooperare militară bilaterală cu Statul Israel se desfăşoară în baza Acordului între Ministerul Apărării Naţionale din România şi Ministerul Apărării din Statul Israel privind cooperarea în domeniul militar, semnat la Bucureşti, la 29.05.2000. Acordul a fost aprobat prin Hotărârea Guvernului României nr. 841 din 21.09.2000 şi este în vigoare de la data de 10.10.2000.

Acordul bilateral din 2006, menţionat într-un articol al unei publicaţii israeliene şi preluat de presa românească, a fost aprobat, de partea română, prin Hotărârea de Guvern nr. 638 din 18.05.2006, dar nu este în vigoare, întrucât partea israeliană nu a notificat îndeplinirea procedurilor legale interne de aprobare.

Până la această dată nu a fost primită o solicitare pentru încheierea unui nou acord de cooperare între cele două ministere ale apărării.

        Referitor la desfăşurarea unor exerciţii ale forţelor aeriene ale altor state în România, acestea sunt stabilite în înţelegeri tehnice bilaterale încheiate între ministerele apărării pentru fiecare exerciţiu în parte, urmate de conferinţe de planificare ale specialiştilor.

         Condiţiile în care se desfăşoară acest gen de exerciţii sunt în conformitate cu legislaţia română în domeniu (inclusiv Legea nr. 291 din 2 noiembrie 2007 privind intrarea, staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni sau tranzitul forţelor armate străine pe teritoriul României, publicată în Monitorul Oficial nr. 758 din 8 noiembrie 2007).

         În trimestrul III din acest an, este planificat un exerciţiu comun aerian româno-israelian, prevăzut să se desfăşoare numai cu elicoptere şi avioane de transport. Acest exerciţiu a fost planificat încă din anul 2009 şi are ca scop antrenarea în comun a echipajelor aeronavelor în zbor la joasă altitudine, în misiuni de căutare-salvare şi tip MEDEVAC, fără executarea de trageri sau utilizarea de muniţii reale.
                                                                                          
Biroul de presă

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii