Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:59 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reuniunea informala a ministrilor apararii din statele membre ale UE - 13.03.2009

ro

13 Mar, 2009 22:52 649 Marime text

                                                                    
  Nr. 69                   
  13 martie 2009     
                                            Persoană de contact: Mr. Constantin Spînu
Aceste informaţii sunt disponibile şi în internet, la adresa www.mapn.ro

Reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre ale UE

Miniştrii apărării din statele membre ale Uniunii Europene s-au concentrat, în cadrul reuniunii informale de la Praga, pe trei problematici majore din cadrul Politicii Europene de Securitate şi Apărare (PESA): stadiul derulării operaţiilor militare ale Uniunii Europene, proiectele din domeniul capacităţilor militare derulate sub coordonarea Agenţiei Europene de Apărare (EDA) şi cooperarea UE cu partenerii strategici în zona securităţii internaţionale.
În domeniul operaţiilor militare ale UE, miniştrii apărării au analizat îndeplinirea obiectivelor militare ale operaţiunii EUFOR ALTHEA din Bosnia Herţegovina şi perspectivele reconfigurării acestei misiuni. În acest context, ministrul Mihai Stănişoară a reafirmat angajamentul României de a menţine nivelul actual de participare cu forţe la EUFOR ALTHEA, pentru a contribui la asigurarea unui climat de securitate şi stabilitate în Bosnia Herţegovina. Pe agenda acestei sesiuni s-au aflat şi finalizarea operaţiei EUFOR CIAD, prin preluarea mandatului de către ONU, precum şi stadiul EUFOR ATALANTA - prima misiune navală a UE pentru combaterea pirateriei în zona de coastă somaleză.
În ceea ce priveşte domeniul capacităţilor militare europene, au fost evaluate proiectele şi iniţiativele  de cooperare sub egida EDA, inclusiv creşterea disponibilităţii elicopterelor pentru operaţii şi  Flota Europeană de Transport  Aerian (EATF).
Au fost analizate, de asemenea, modalităţi de eficientizare a parteneriatelor UE  cu NATO, ONU şi Uniunea Africană, cu accent pe colaborarea în operaţiile aflate în desfăşurare. În mod particular, asigurarea transparenţei, coordonării şi complementarităţii  NATO şi UE reprezintă un subiect important pentru România, ca stat membru al celor două organizaţii.

    Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii