Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:28 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SHIRBRIG la final de misiune - 21.01.2009

ro

21 Jan, 2009 16:44 694 Marime text

MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
tel./fax: 319 60 22
e-mail:
presamapn@mapn.ro
                                                                                
Nr.014
21 ianuarie 2009                            
Persoană de contact: Cpt. Marian Mocanu, tel. 0721 474 810
Aceste informaţii sunt disponibile şi în internet, la adresa
www.mapn.ro

SHIRBRIG LA FINAL DE MISIUNE

    Ţările membre ale SHIRBRIG (Brigada Multinaţională în Aşteptare, cu Capacitate de Luptă Ridicată, pentru Operaţiuni ONU) au decis să înceteze toate activităţile operaţionale la data de 30 iunie 2009 şi să închidă iniţiativa.
           Fiecare ţară membră a SHIRBRIG, printre care şi România, va demara un proces treptat de închidere, potrivit condiţiilor prevăzute în Memorandumurile de Înţelegere dintre semnatari, pe timpul căruia lecţiile învăţate şi experienţa SHIRBRIG vor fi puse la dispoziţia statelor membre şi organizaţiilor implicate în operaţii de menţinere a păcii.   
       Din cauza schimbării mediului de securitate pentru operaţiunile de menţinere a păcii, evoluţiei cerinţelor ONU, precum şi datorită angajamentelor ţărilor membre pentru a participa la operaţiile de menţinere a păcii, statele membre au concluzionat că alte organizaţii oferă un grad de vizibilitate mai bun pentru a continua sprijinul acordat ONU.

*   *   *

    Brigada Multinaţională în Aşteptare, cu Capacitate de Luptă Ridicată, pentru Operaţiuni ONU – SHIRBRIG, a fost creată de naţiuni prin decizie comună, în anul 1996. Scopul principal al SHIRBRIG a fost acela de a spori abilitatea ONU să desfăşoare forţe în timp scurt. De la înfiinţare, iniţiativa s-a dovedit viabilă prin sprijinul acordat ONU în procesul de planificare iniţială a misiunilor desfăşurate pe continentul african (UNMEE, UNMIL, UNAMIS, UNMIS, Coasta de Fildeş, AMISOM şi MINURCAT).
         
Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii