Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:37 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zigguratul din Ur din nou sub controlul autoritatilor irakiene - 14.05.2009

ro

14 May, 2009 18:29 1245 Marime text

2.jpgZigguratul din Ur din nou sub controlul autorităţilor irakiene

Zi emoţionantă pentru poporul irakian. Unul dintre cele mai importante vestigii istorice, unde mitologia plasează epopeea lui Ghilgames si a preavârstnicului Enkidu, au fost astăzi, 13 mai 2009, redate poporului irakian. Zigguratul din Ur, celebru în lumea întreagă şi făcând parte din patrimonial istoric mondial, a fost timp de 6 ani sub administrarea armatei americane, începând cu anul 2003, odată cu intervenţia  militară americană în Irak. Astăzi Forţa Multinaţională din Irak a reintrodus în circuitul turistic naţional, vestigiile din Ur care cuprind Zigguratul, cimitirul de la Ur şi casa Patriarhului Avram, conducătorul poporului ales. Festivitatea a fost organizată de autorităţile locale cu sprijinul armatei americane.
 În mod simbolic, colonelul Phillip BATTAGLIA, comandantul Brigăzii 4 Cavalerie, i-a oferit excelenţei sale Talib Al HASSAN, guvernatorul provinciei Dhi Qar, provincie de care aparţine Urul, documentele Zigguratului. Din partea armatei române la acest eveniment au  participat Seniorul Reprezentativ al României în Irak, generalul de brigadă Cătălin TOMESCU, împreună cu locotenent colonelul dr. Gabriel TOMA, comandantul Batalionului 26 Infanterie “Scorpionii Roşii”. 
 “Sunt onorat să fiu astăzi, aici, în aceste momente deosebite pentru poporul irakian, când vestigiile sumeriene de la Ur se reîntorc înapoi la poporul său. Tot timpul ne vom aduce aminte de această zi în care Forţele  Irakiene de Securitate şi-au asumat controlul Zigguratului. Este încă un pas în plus de reintrare în normalitate a societăţii irakiene. Poporul irakian este nu doar partenerul nostru, ci mai mult decât atât, este prietenul nostru – a declarat în alocuţiunea sa, colonelul Philip BATTAGLIA.” Guvernatorul Talib Al HASSAN a mulţumit pentru onoarea de a primi aceste documente, declarând că : “Vestigiile din Ur au reintrat sub controlul şi autoritatea deţinătorului de drept : naţiunea irakiană”. 
 Finalul ceremonialului a fost marcat de un moment smbolic, când un cetăţean irakian a urcat cu drapelul Irakului pe Ziggurat, fluturându-l cu mişcări ample şi arătând semnul victoriei.  

Foto şi text: Mr. Oliver ANGHEL

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii