Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:42 25 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Economia bazata pe Cunoastere creste gradul de absorbtie a fondurilor europene

ro

15 Feb, 2010 16:31 1296 Marime text

15 februarie 2010

 Economia bazată pe Cunoaştere creşte gradul de absorbţie a fondurilor europene

Luni, 8 februarie, a început prima serie de cursuri aplicate pentru viitori coordonatori de proiecte finanţate din fonduri europene pentru domeniul rural şi mic urban. Rezultatul imediat şi palpabil al cursurilor va fi depunerea unui număr de cel puţin 255 de proiecte cu şanse mari de a primi finanţare, în cadrul sesiunilor de cereri de proiecte din 2010. Rezultatul pe termen lung va fi pregătirea unui mare număr de specialişti, la nivelul comunităţilor, care vor putea să administreze cu profesionalism procesul de scriere şi depunere de proiecte competitive, şi ulterior să le deruleze, contribuind astfel la sprijinirea programelor de dezvoltare locală ale celor 255 de comunităţi înscrise în Proiectul Economia bazată pe Cunoaştere şi la creşterea gradului de absorbţie a fondurilor la nivel naţional. 

„După ştiinţa mea, este prima dată când cineva încearcă să pună cap la cap, într-un fel foarte pragmatic şi uşor de utilizat, toată informaţia şi ansamblul de cunoştinţe, tehnici de lucru necesare pentru a obţine o finanţare din fonduri europene, indiferent de tipul de fonduri structurale despre care vorbim. Ca să pregătim cursul, am privit lucrurile din perspectiva unui primar, care ştie exact ce vrea să facă în localitatea lui, ce proiect e mai bun pentru cetăţenii săi, dar nu ştie exact în ce categorie de finanţare se potriveşte mai bine, la ce autoritate publică ar trebui să apeleze. De aceea noi îi venim acum în ajutor cu o abordare foarte practică şi personalizată: îi oferim o metodă de lucru verificată, îi instruim oamenii să poată scrie proiectul, ba chiar mai mult, îl sprijinim până la finalizarea şi depunerea acestuia. Iar răspunsul entuziast al primarilor la iniţiativa noastră mă face să cred că exact asta era abordarea necesară. În anul care urmează vom avea, cu siguranţă, cel puţin 255 de proiecte depuse, dar, cel mai important, tot atâtea echipe de profesionişti la nivel local, specializaţi în domeniul accesării fondurilor europene.”  a afirmat Gabriel Sandu, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. 

“Sesiunea de pregătire pentru scrierea de proiecte a fost benefică pentru faptul că mi s-a clarificat modul de concepere a unui proiect (concepte, tematică, cerinţe etc). Întâlnirea cu reprezentanţii altor comunităţi şi faptul că am văzut alte idei de proiecte ale acestora a reprezentat o oportunitate importantă deoarece le pot prelua în viitor pentru a le implementa în comunitatea mea, contribuind astfel la dezvoltarea comunităţii şi creşterea nivelului de trai ale cetăţenilor. Ca propunere pentru viitor consider că ar fi important ca, alături de reprezentanţii nominalizati, să participe şi primarii comunităţilor participante.” a spus Ciocan Marius, Primar-cursant, comuna Pochidia, judeţul Vaslui. 

Cursul durează o săptămână şi are o intensă componentă participativă. Fiecare cursant a fost desemnat de către primarul din propria localitate pentru a coordona grupul de lucru local care va elabora proiectele, le va depune pentru finanţare şi ulterior va participa la implementarea lor. Lectorii îi vor sprijini pe cursanţi şi după finalizarea cursului, în tot procesul de elaborare şi depunere. Proiectele nu sunt simple exemple, ci ele au fost identificate în perioada de pregătire a cursului, de către fiecare comunitate în parte, ca fiind prioritare pentru bunăstarea localităţii. Ca o dovadă elocventă a interesului creat de această iniţiativă, participă la curs şi următorii primari: domnul Marius Ciocan, Pochidia, judeţul Vaslui,  domnul Baba Paun, comuna Șopotu Nou, judeţul Caraş-Severin, domnul Neculai Ionescu, comuna Homocea, judeţul Vrancea şi domnul Vlase Constantin, oraşul Mărăşeşti, judeţul Vrancea. Săptămâna următoare va avea loc a doua serie de cursuri. În total vor participa 255 de cursanţi.

Cele 2 localităţi din judeţul Constanţa incluse în Proiectul „Economia bazată pe Cunoaştere” sunt Băneasa şi Hârşova.

Lista celor 255 de localităţi înscrise în proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere se află pe portalul http://www.ecomunitate.ro

www.ecomunitate.ro
 
Economia bazată pe Cunoaştere  este un proiect strategic de pionierat pentru societatea cunoaşterii din România, conceput şi derulat de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. Cu un buget de 69,4 mil USD, din care 60 mil USD dintr-un împrumut acordat de Banca Mondială, proiectul se adresează spaţiului rural si mic urban şi se desfăşoară în parteneriat cu primăriile din 255 de comune şi oraşe cu mai putin de 30000 locuitori, unde nu există acces la informaţie digitală şi, deci, nici competenţe de a o folosi şi exploata.

Prin acces la internet de mare viteză, computere aflate la dispoziţia publicului larg şi a şcolilor, sesiuni de instruire şi programe de mentorat, misiunea proiectului este de a ajuta populaţia din aceste localităţi (peste 8% din populaţia României) să afle de unde să obţină informaţie relevantă pentru preocupările sale, să ştie cum s-o folosească inteligent şi să producă, mai departe, cunoaştere pe care s-o folosească pentru a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii.

Contact: MCSI, Unitatea de Management al Proiectului EBC, Tel.-Fax 031/7104022 - 031/710-4024, e-mail: evacanta@mcsi.ro, persoane de contact: Dorothéa Vânău, specialist comunicare si relaţii publice UMP

* * *

Instrumentele financiare ale Uniunii Europene sunt Fondurile Structurale şi de Coeziune (FSC), denumite generic Instrumente Structurale, precum şi Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi Fondul European pentru Pescuit (FEP).
FEADR şi FEP sunt administrate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), iar coordonatorul naţional al Fondurilor Structurale şi de Coeziune în România este Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) din cadrul Ministerului Finanţelor Publice. Programele Operaţionale (PO) prezintă domeniile majore de intervenţie care sunt cofinanţate prin Instrumentele Structurale.
În cadrul ministerelor de linie a fost desemnată câte o Autoritate de Management (AM), responsabilă cu gestionarea şi implementarea fiecăruia dintre programele operaţionale sectoriale şi regionale, astfel:

· Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR)
- Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP)
· Programul Operaţional Asistenţă Tehnică (POAT)
- Ministerul Finanţelor Publice
· Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative (PO DCA) - Ministerul Administraţiei şi Internelor
· Programul Operaţional Regional (POR)
- Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei
· Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE)
- Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri
· Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane  (POS DRU)
- Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale
· Programul Operaţional Sectorial de Mediu (POS MEDIU)
- Ministerul Mediului şi Pădurilor
· Programul Operaţional Sectorial de Transport (POST) - Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii
· Programul Operaţional pentru Pescuit (POP) - Agenţia Naţională pentru Pescuit si Acvacultură
· Planul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră (POST) - Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii