Ghidul solicitantului pentru interoperabilitate este postat spre consultare
Ghidul solicitantului pentru interoperabilitate este postat spre consultareOperaţiunea 3.2.2, denumită „Implementarea de sisteme TIC în scopul creşterii interoperabilităţii sistemelor informatice", este parte din Axa prioritară 3 - "TIC pentru sectoarele privat şi public", Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice" (POS CCE), Domeniul Major de Intervenţie 3.2 -„Dezvoltarea şi creşterea eficienţei serviciilor publice electronice".
Alocarea financiară aferentă prezentei cereri de propuneri de proiecte este de 23 milioane lei, din care aproximativ 18,8 milioane de lei FEDR şi 4,2 milioane de lei de la bugetul de stat. Va fi acordată finanțare nerambursabilă maximă în valoare de 9 milioane lei, cea minimă fiind de 0,5 milioane lei.
Ghidul detaliază criteriile specifice care trebuie îndeplinite de solicitanţi şi proiectele acestora, regulile de finanţare, circuitul proiectului, modalitatea de selecţie a proiectelor, procesul de contractare şi implementare, precum şi drepturile şi obligaţiile beneficiarilor.
Procesul de verificare a criteriilor de transmitere, a conformităţii administrative şi a criteriilor de eligibilitate se va realiza în mod continuu, imediat după primirea aplicaţiilor la sediul MCSI. Procesul de evaluare tehnico-economică şi de selecţie a proiectelor va începe după încheierea perioadei limită de depunere a aplicaţiilor la sediul MCSI, urmând să conducă la o ierarhizare a acestora pe baza punctajelor acordate la evaluarea tehnico-economică. Acordarea finanţării se face pe baza deciziei Comitetului de Selecţie, în limita acoperirii alocării financiare planificate pentru prezentul apel.
Beneficiarii eligibili specifici acestei operațiuni sunt:
- Autorităţi ale administraţiei publice centrale.
- Instituţii publice ce funcţionează la nivel central.
- Parteneriate între autorităţi publice centrale şi/ sau instituţii publice ce funcţionează la nivel central.
Interoperabilitatea reprezintă abilitatea sistemelor informatice apartinând instituțiilor publice de a comunica si tranzacționa date intr-un mod eficient.
Pentru asigurarea interoperabilităţii sistemelor TIC, trebuie luate în calcul următoarele aspecte:
a. Interoperabilitatea la nivel organizaţional: implică procesul prin care organizaţii diferite colaborează în vederea obţinerii reciproce de beneficii prin utilizarea mijloacelor specifice TIC;
2. Interoperabilitatea la nivel semantic: implică asigurarea unei interpretări comune a conceptelor, serviciilor, datelor;
3. Interoperabilitatea la nivel tehnic: acesta acoperă elementele de natură tehnică pentru a permite interconectarea şi interoperabilitatea sistemelor de calculatoare şi serviciilor.
Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) este instituția care are rolul de a realiza politica Guvernului în sectoarele comunicațiilor electronice și audiovizuale, serviciilor poștale, tehnologiei informației și în domeniul serviciilor societății informaționale și ale societății bazate pe cunoaștere din România. Pentru mai multe detalii despre activitatea MCSI vizitați www.mcsi.ro.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp