Initiativele MCSI in domeniul societatii informationale urmeaza proiectele propuse de Comisia Europeana si de alte state europene
Initiativele MCSI in domeniul societatii informationale urmeaza proiectele propuse de Comisia Europeana si de altePreşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, a introdus ca prioritate politică a noului mandat Agenda Digitală, ca element-cheie pentru creşterea competitivităţii economice a UE în următorii 10 ani.
Această direcţie este asumată de toate statele europene, un exemplu în acest sens fiind proiectul Primului-Ministru al Marii Britanii - domnul Gordon Brown - pentru transformarea digitală a statului englez, acesta fixându-şi ca obiectiv poziția de lider mondial în domeniul economiei digitale, fiind convins de rolul major pe care tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor îl are în evoluţia unei ţări pe toate planurile.
Dezvoltarea infrastructurii broadband este un element esenţial ce se regăseşte în toate planurile la nivel european. Statele europene consideră că, așa cum nu este acceptabil ca doar unii oameni să aibă acces la energia electrică, aşa nu este acceptabil ca acum, în era digitală, doar o parte a populaţiei să poată folosi Internetul.
Pentru ministrul Gabriel Sandu, implementarea strategiei de broadband este vitală pentru evoluţia viitoare a economiei româneşti. Obiectivele strategiei sunt creşterea ratei de penetrare a conexiunilor broadband în gospodării până la 40% în 2010 şi până la 80% în 2015. Pentru a realiza acest lucru, au fost deja demarate o serie de proiecte cum ar fi instalarea anul trecut a 211 hotspot-uri, în 2010 urmând a fi instalate încă 300 de astfel de puncte. Accesarea celor 84 de milioane de euro disponibili prin intermediul fondurilor structurale va fi foarte importantă în realizarea obiectivelor asumate prin Strategia naţională, iar acordul atins săptămâna trecută la Bruxelles în discuţiile cu DG REGIO, va facilita implementarea accelerată a acestui proiect.
Un alt element definitoriu al strategiilor europene este reprezentat de accesul mai mare al cetăţeanului la ce se întâmplă în Guvern, interacţiunea eficientă dintre cetăţean şi instituţii publice şi trecerea la conceptul de „Guvernare la cerere".
În timp ce Comisia Europeană, prin proiectul Strategiei Agenda Digitală, cheamă statele membre să dezvolte serviciile de guvernare electronică pe care le oferă cetăţenilor, iar state ca Marea Britanie promovează proiecte ca Mygov, MCSI a propus Strategia naţională eRomânia.
Acest concept de guvernare electronic va fi implementat în perioada 2010-2013. Scopul este acelaşi, ca şi în proiectele europene: fiecare cetăţean, fiecare firmă sau utilizator guvernamental va avea posibilitatea de a se informa, de a accesa serviciile publice sau de a soluţiona on-line orice problemă administrativă, rapid şi eficient.
Accesul uşor la Internet şi serviciile publice oferite electronic tuturor cetăţenilor vor duce la economii semnificative la bugetul de stat. Economisirea este cel mai mare beneficiu al adoptării tehnologiei. Se vor salva nu doar bani, dar şi timp.
PricewaterhouseCoopers a estimat că Guvernul britanic poate salva 900 de milioane de lire pe an doar prin facilitarea accesării Internetului de către toţi cetăţenii Marii Britanii, astfel încât oricine să poată efectua tranzacţii cu serviciile publice mai rapid şi mai eficient. Pentru fiecare tranzacţie cu un serviciu public efectuată online, şi nu prin telefon, se economisesc 3,5 lire sterline. Pentru fiecare serviciu public realizat online şi nu prin completarea formularelor de hârtie se economisesc 12 lire sterline.
În România, exemplul utilizării Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) este grăitor pentru beneficiile pe care un sistem electronic naţional l-ar aduce pentru bugetul statului: în anul 2009 s-au realizat economii de 1,1 miliarde de euro în condiţiile în care doar 15% din achiziţiile publice au utilizat sistemul. Pentru anul 2010 se estimează o economie de 2,2 miliarde de euro şi o creştere a procentului de utilizare a achiziţiilor publice electronice la 40% din totalul achiziţiilor publice.
Modelul european este clar, axarea pe tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor va asigura o creştere economică puternică, echilibrată şi o modernizare a instituţiilor statului. Noul cuvânt de ordine este parteneriatul - între cetăţean, mediul de afaceri şi Guvern. Un parteneriat care poate fi realizat prin conştientizarea şi utilizarea corespunzătoare a Internetului.Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp