Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:39 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România a participat la prima simulare de atac informatic la nivel paneuropean

ro

05 Nov, 2010 19:04 905 Marime text
București, 5 noiembrie, 2010. România a luat parte la primul exerciţiu paneuropean privind protecţia infrastructurilor informatice critice - Cyber Europe 2010 - experții europeni testând, astfel, sistemele de apărare împotriva atacurilor cibernetice. Acest exercițiu este parte a măsurilor prevăzute de Agenda digitală pentru Europa (strategie lansată de către Comisia Europeană) pentru a spori încrederea în internet și a îmbunătăți securitatea rețelelor.

La primul exercițiu de simulare a unui atac informatic organizat vreodată la nivel paneuropean au participat: reprezentanţi ai Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Informatică (CERT-RO), departamentul de specialitate din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI), departamentele de specialitate ale Ministerului Administraţiei şi Internelor și ale Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, precum și experți europeni în securitate informatică.

Scenariul exercițiului, denumit „Cyber Europe 2010", a prevăzut pierderea treptată sau reducerea considerabilă a conexiunilor internet dintre țările europene și, în cel mai rău caz, anularea efectivă a principalelor conexiuni transfrontaliere din Europa. Pe durata simulării, cetățenii, întreprinderile și instituțiile publice ar fi întâmpinat dificultăți la accesarea unor servicii online critice (precum e‑Guvernarea). Conform scenariului, pe parcursul zilei, fiecare s-a confruntat cu probleme de acces din ce în ce mai grave. Toate statele membre au cooperat pentru elaborarea unui mecanism comun de reacție la această criză fictivă.

Evenimentul a fost organizat de statele UE, cu sprijinul Agenției Europene pentru Securitatea Rețelelor și a Informației (ENISA) și a Centrului Comun de Cercetare (JRC). Au fost implicate și autoritățile publice din diverse state membre, cum ar fi ministerele comunicațiilor, autoritățile responsabile cu protejarea infrastructurilor informatice critice, organizațiile de gestionare a crizelor, echipele naționale de intervenție în caz de incidente de securitate informatică, autoritățile naționale din domeniul securității informatice și serviciile de informații.

Se preconizează că exercițiul va fi urmat de scenarii mai complexe care se vor derula, în ultimă instanță, la nivel mondial.

„Simularea testează capacitatea de răspuns a țărilor membre UE în fata unor incidente majore ce pot afecta infrastructurile informatice critice. În cadrul exercițiului au fost testate adecvarea punctelor de contact din țările participante, canalele de comunicare, tipul de date care trebuie comunicate prin aceste canale și măsura în care autoritățile naționale înțeleg rolul și mandatul omologilor lor din alte state membre. Obiectivul exercițiului de securitate informatică este ca statele membre să înțeleagă mai bine modul de gestionare a incidentelor informatice și să testeze legăturile și procedurile de comunicare pe care trebuie să le utilizeze în cazul unui atac informatic real pe scară largă." a declarat Mireille Rădoi, Directorul CERT-RO.

Neelie Kroes, Vicepreședintele Comisiei Europene pentru Agenda digitală, aflată în vizită la centrul de combatere a atacurilor informatice din Regatul Unit pe parcursul acestui exercițiu de simulare, a declarat: „Acest exercițiu prin care se testează capacitatea Europei de a face față amenințărilor din domeniul informaticii reprezintă un prim pas important în direcția organizării unei acțiuni comune de combatere a potențialelor amenințări online care vizează infrastructura esențială, precum și în direcția garantării siguranței online pentru cetățeni și întreprinderi."

ENISA este un corp de expertiză creat în 2004 de Uniunea Europeană, pentru a răspunde și mai ales a preveni problemele privind securitatea informatică.

CERT-RO - departament de specialitate din cadrul ICI - se află sub coordonarea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, având rolul de a crea un centru de excelenţă în domeniul securităţii informaţiilor, echipamentelor, reţelelor şi sistemelor informatice, precum şi de a focaliza interesul autorităţilor și al specialiştilor din mediul IT&C asupra securităţii mediului virtual din România.

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) este instituţia care are rolul de a realiza politica Guvernului în sectoarele comunicaţiilor electronice şi audiovizuale, serviciilor poştale, tehnologiei informaţiei şi în domeniul serviciilor societăţii informaţionale şi ale societăţii bazate pe cunoaştere din România. Pentru mai multe detalii despre activitatea MCSI vizitaţi www.mcsi.ro.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii