Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:30 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scrisoarea Comisiei Europene privind independeta ANCOM recunoaste eforturile Ministrului Gabriel SANDU pentru crearea unui cadru legislativ stabil in domeniu

ro

10 May, 2010 16:52 1246 Marime text

Scrisoarea Comisiei Europene privind independeţa ANCOM recunoaşte eforturile Ministrului Gabriel SANDU pentru crearea unui cadru legislativ  stabil în domeniu

Bucuresti, 10 mai, 2010. Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) a luat act de transmiterea de către Comisia Europeană a unei scrisori complementare de punere în întârziere cu privire la implementarea incorectă a Directivei 2002/21/EC a Parlamentului European şi a Consiliului privind un cadru de reglementare comun pentru reţelele şi serviciile de comunicaţii electronice (directiva-cadru).
Scrisoarea Comisiei Europene vizează neadoptarea de către Parlamentul României a OUG 22/2009 privind înfiinţarea ANCOM, iar faptul că nu se trece în faza a doua a procedurii de infringement (avizul motivat), reprezintă o recunoaştere a eforturilor depuse de MCSI şi de ministrul Gabriel Sandu pentru ca autoritatea de reglementare în domeniu să beneficieze de un cadru legislativ stabil, capabil să garanteze independenţa şi buna funcţionare a acestei instituţii foarte importante pentru dezvoltarea sectorului telecomunicaţiilor în România.
Experţii europeni consideră că atâta timp cât OUG 22/2009 aşteaptă încă aprobarea Parlamentului, situaţia se poate schimba în orice moment, fapt ce nu este de natura a crea un cadru juridic stabil capabil să garanteze independenţa Autorităţii de reglementare.
Mai mult, se remarcă faptul că în timpul discuţiilor din Parlament au fost propuse amendamente la textul ordonanţei de urgenţă, care, dacă ar fi adoptate, ar modifica substanţial procedura de numire şi revocare din funcţie a oficialilor ANCOM. Faptul că demnitarii în funcţie pot fi înlocuiţi în orice moment creează o stare de incertitudine în ceea ce priveşte instituţia şi nu este de natură să garanteze independenţa acesteia în ceea ce priveşte capacitatea de decizie şi evaluare.
Punctul de vedere al Comisiei Europene este în totală concordanţă cu poziţia susţinută de MCSI, care a solicitat în repetate rânduri preşedintelui Senatului, domnul Mircea Geoană, să introducă pe agenda reuniunii Senatului aprobarea OUG 22/2009, în forma aprobată de Guvern şi negociată în prealabil cu oficialităţile europene. În urma primirii acestei scrisori, ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale va intensifica eforturile pentru ca OUG 22/2009 să fie aprobată, permiţând astfel rezolvarea unei probleme ce afectează credibilitatea pe plan european a României.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii