Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:06 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Supercomputing infrastructura suport pentru strategia nationala e-Romania

ro

02 Aug, 2010 16:41 1020 Marime text

Supercomputing: infrastructura suport pentru strategia naţională e-România

Bucureşti, 28 iulie, 2010. Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) implementează un număr semnificativ de servicii electronice prin sisteme virtualizate. Aceste servicii electronice sunt oferite prin şi de către unităţi ale administraţiei publice centrale şi locale în cadrul Strategiei Naţionale e-România.
Beneficiile imediate obţinute în urma implementării acestui program de servicii şi sisteme virtualizate de e-guvernare sunt:
- Reducerea cu peste 90% a costurilor de modernizare a infrastructurii hardware pentru toate instituţiile administraţiei publice locale şi centrale;
- Creşterea cu peste 70% a performanţei sistemelor şi serviciilor electronice furnizate la ora actuală de către instituţiile administraţiei publice locale şi centrale, rezultând minimizarea timpului de informare a cetăţeanului şi de interacţiune a acestuia cu administraţia publică;
- Trecerea la o soluţie ce scade major impactul negativ al tehnologiei asupra mediului, prin scăderea cu peste 75% a necesarului de echipamente fizice (amprenta de carbon) şi a necesarului de energie.

Prin virtualizare, se oferă unui beneficiar posibilitatea de a utiliza o infrastructură hardware sub formă abstractizată. Mai concret, în cadrul unui sistem de calcul performant (de exemplu un Supercomputer) se creează un număr maxim de computere virtuale care pot fi utilizate pentru sisteme şi servicii electronice eterogene, maximizându-se astfel impactul investiţiei în echipament cu minimizarea costurilor de operare şi întreţinere. Virtualizarea este, în principiu, o tehnică de a oferi infrastructură de hardware sub formă de serviciu (din eng: IaaS / Infrastructure as a Service). Virtualizarea se referă la una dintre formele şi tehnologiile de tip Cloud Computing.
În cadrul e-România, sistemele virtualizate sunt găzduite pe infrastructura de tip Cloud Computing a MCSI.
Supercomputingul este denumirea generică dată de către MCSI strategiei de implementare, utilizare si promovare a resurselor hardware şi software de calcul de înaltă performanţă (Cloud Computing, Supercomputing, HPC etc). Principalele obiective ale Supercomputingului sunt:
1. scăderea costurilor de infrastructură TIC pentru administraţia publică centrală şi cea locală, atât la nivel de costuri de capital cât şi la nivel de costuri operaţionale, pentru combaterea efectelor crizei economico-financiare;
2. sprijinirea mediului de cercetare şi dezvoltare din România, atât prin deschiderea porţii informatice de acces la resursele de procesare masivă în grid, distribuite în întreaga Comunitate Europeană, cât şi prin facilitatea accesului direct la resurse de calcul de înaltă performanţă;
3. sprijinirea mediului de afaceri prin promovarea tehnologiilor din cadrul strategiei de Supercomputing, ce pot avea impact major asupra IMM-urilor (exemplu virtualizarea, IaaS);
4. promovarea şi sprijinirea introducerii tehnologiilor verzi – reducerea amprentei de carbon şi diminuarea energiei utilizate.
Supercomputerul este un echipament de calcul (de principiu server) care poate efectua operaţii la o capacitate de peste 1 TFLOPS (peste 10 la puterea 12 operaţii de virgulă mobilă pe secundă).
Unul ori un ansamblu de două sau mai multe Supercomputere formează un sistem de calcul de înaltă performanţă (High Performance Computing).


Grid-ul repezintă metodologia sau sistemul software/hardware prin care mai multe sisteme de calcul eterogene pun în comun capacitatea de procesare prin metode de distribuţie a sarcinilor în timp real – poate fi asimilat cu un Supercomputer virtual.
Cloud Computing-ul este un tip generic de infrastructură hardware şi software prin care se furnizează servicii electronice variate (eterogene şi/sau omogene), utilizând soluţii hardware de procesare şi stocare masivă paralelă de tip Supercomputer, grid, High Performance Computing. Cu alte cuvinte, clienţii Cloud Computing nu deţin infrastructura fizică, evitându-se cheltuielile de capital prin închirierea de utilizare de la un furnizor terţ. Utilizatorii de Cloud Computing consumă resurse sub formă de serviciu şi plătesc numai pentru resursele pe care le folosesc.
Conceptul de Cloud Computing datează încă din anii 1960, bazându-se pe patru principii majore: elasticitatea serviciilor şi a infrastructurii oferite, ofertarea infrastructurii şi sistemelor ca serviciu bazat pe costuri operaţionale, disponibilitatea online şi extinderea (expansiunea) virtual infinită a serviciilor şi a sistemelor. 

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) este instituţia care are rolul de a realiza politica Guvernului în sectoarele comunicaţiilor electronice şi audiovizuale, serviciilor poştale, tehnologiei informaţiei şi în domeniul serviciilor societăţii informaţionale şi ale societăţii bazate pe cunoaştere din România. Pentru mai multe detalii despre activitatea MCSI vizitaţi www.mcsi.ro.

Biroul de Presă
Minsterul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale
B-dul Libertăţii nr.14

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii