Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:24 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bilanţul ministrului Cristian Petrescu În 87 de zile am îmbunătăţit rata de absorbţie a fondurilor europene cu aproape 2,5%

ro

05 May, 2012 21:16 1114 Marime text
Ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Cristian Petrescu, a declarat astăzi, 5 mai, la Bucureşti, în cadrul unei conferinţe de presă despre bilanţul a 87 de zile de mandat, că, în această perioadă, a îmbunătăţit rata de absorbţie a fondurilor europene accesate prin Programul Operaţional Regional - Regio cu aproape 2,5%.

În prezent, rata de absorbţie este de 13,96%, Programul Operaţional Regional, derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), ocupând primul loc în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene structurale şi de coeziune între toate programele operaţionale din România.

În cele 85 de zile de mandat, prin acest program, au fost semnate 175 de contracte de finanţare, în valoare totală de 1,14 miliarde de lei, şi s-au efectuat plăţi către beneficiari în valoare de 469 de milioane de lei.

În cadrul conferinţei de presă, ministrul Cristian Petrescu a anunţat că MDRT a trimis, săptămâna trecută, Comisiei Europene noua versiune îmbunătăţită a Schemei de eficienţă energetică pentru clădirile de locuit, prin care să se poată accesa fonduri europene pentru realizarea de lucrări de reabilitare termică.

Ministrul Cristian Petrescu a mai vorbit în cadrul conferinţei, printre altele, şi despre programale Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe prin care au fost finalizate, în această perioadă, 134 de apartamente, alte 662 de apartamente urmând a fi recepţionate în lunile mai - iunie a.c. Au fost menţionate şi cele 356 de lucrări de reabilitare şi modernizare de drumuri, cele 427 de lucrări de alimentare cu apă aflate în lucru şi cele 27 de lucrări la sisteme de canalizare şi epurare a apelor uzate care sunt în execuţie în întreaga ţară. Ministrul Cristian Petrescu a vorbit şi despre investiţiile în infrastructura de turism care sunt în derulare menţionând în jur de 30 de staţiuni şi localităţi turistice unde se realizează, în prezent, astfel de proiecte numai cu fonduri de la bugetul naţional, la acestea adăugându-se alte zeci de localităţi unde se derulează proiecte europene. Rezultatele acestor investiţii, a spus ministrul Cristian Petrescu, se văd cel mai bine în creşterile numărului de turişti, şi în primul trimestru al acestui an fiind înregistrate creşteri semnificative, continuându-se, astfel, trendul ascendent al ultimelor 15 luni.

Ministrul Cristian Petrescu spune că datele bilanţului arată că şi-a îndeplinit cele trei promisiuni pe care le-a făcut la preluarea mandatului. „Au fost 87 de zile de muncă intensă pentru mine, dar şi pentru colegii din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi din instituţiile pe care le coordonăm. Am cuprins în 8 pagini doar enumerarea activităţilor pe care acest minister le-a realizat în aceste mai puţin de trei luni. Este o muncă incredibilă. M-am angajat, la începutul mandatului, să creez locuri de muncă, să dezvolt cât mai mult, prin proiectele pe care le semnez, condiţiile de viaţă ale cât mai multor comunităţi locale şi să-mi aduc contribuţia la îmbunătăţirea ratei de absorbţie a fondurilor europene. Ministerul şi instituţiile pe care le coordonează derulează direct sau finanţează mii de lucrări în întreaga ţară, ceea ce înseamnă locuri de muncă, pe de o parte, şi creşterea nivelului de trai al locuitorilor acelor comunităţi, pe de altă parte. Creşterea ratei de absorbţie prin Programul Operaţional Regional este şi ea o realitate, în cele 87 de zile de la începutul mandatului meu, rata de absorţie a crescut cu aproape 2,5%. Pot spune, astfel, cu cifrele în mână, că am reuşit ceea ce mi-am propus şi am reuşit într-un timp foarte scurt", a declarat ministrul Cristian Petrescu.

(în anexă regăsiţi lista integrală cu activităţile derulate de MDRT

în perioada 9 februarie - 5 mai a.c., la care a făcut referire prezenta conferinţă de presă)

 

Anexă comunicat de presă

despre bilanțul de 87 de zile de mandat al ministrului Cristian Petrescu

(datele fac referire la intervalul 9 februarie - 5 mai a.c.)

 Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) derulează 12 programe cu finanţare europeană şi peste 30 de programe şi subprograme cu finanţare de la bugetul de stat.

 MDRT are în subordine Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) și Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), în coordonare, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Construcții, Urbanism și Dezvoltare Teritorială Durabilă „URBAN - INCERC" și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Turism (INCDT) și, sub autoritatea, Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) și Compania Națională de Investiții (CNI).

Programe fonduri europene - Programul Operaţional Regional (POR)

 Prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013 au fost semnate, în această perioadă, 175 de contracte de finanţare, în valoare totală de 1,14 miliarde de lei, şi s-au efectuat plăţi către beneficiari în valoare de 469 de milioane de lei.

 Gradul total de contractare a fondurilor europene gestionate de MDRT a ajuns, astfel, la: 85,36%.

 Nivelul plăţilor din Fondul European de Dezvoltare Regională şi prefinanţările acordate beneficiarilor: aproximativ 28,5%

 Gradul total de absorbție a fondurilor europene gestionate de MDRT (rambursate de Comisia Europeană) a ajuns, astfel, la: 13,96% (cu aproximativ 2,5% mai mare decât gradul de absorbție de la preluarea mandatului, februarie a.c.).

 În prezent, pe POR sunt semnate, în total, 2.762 de contracte de finanţare, în valoare de peste 20 de miliarde de lei.

 Aproximativ 21% din aceste proiecte au fost deja finalizate la nivelul întregii ţări, ceea ce reprezintă o valoare totală eligibilă de aproximativ 1,27 miliarde de lei.

 În perioada mandatului a fost finalizată implementarea tuturor recomandărilor Raportului Autorităţii de Audit din luna decembrie 2011 cu privire la sistemul de management şi control al programului Regio.

 MDRT a trimis, săptămâna trecută, Comisiei Europene noua versiune îmbunătățită a Schemei de eficiență energetică pentru clădirile de locuit, așa cum s-a discutat cu executivul Uniunii Europene, prin care să se poată accesa fonduri europene pentru realizarea de lucrări de reabilitare termică.

Programe fonduri europene - programe de cooperare teritorială

 Pentru cele 11 programe de cooperare teritorială din care face parte România și pe care le coordonează MDRT s-au semnat, în această perioadă, 29 de contracte de finanţare/cofinanţare/grant, în valoare totală de aproximativ 30 de milioane de euro, şi s-au efectuat plăţi către beneficiari în valoare de circa 4,7 milioane de euro, în contul celor aproximativ 100 de cereri de rambursare sau de avans solicitate.

Programele de Lucrări Publice

Programul privind construcţia de locuinţe pentru tineri destinate închirierii

o lucrări de construcții-montaj finalizate: 134 de apartamente

o lucrări de construcții-montaj în curs de finalizare (lunile mai - iunie): 662 de apartamente

o lucrări de construcții-montaj în curs anul acesta: 1.840 de locuințe

o în lucru: 3.958 de apartamente (în 77 de localități)

Programul de construcţii locuinţe sociale destinate chiriaşilor evacuaţi din locuinţele retrocedate foştilor proprietari (derulat conform OUG 74/2007)

o suma alocată 2012: 50 de milioane de lei

o în lucru: 1.167 de apartamente (26 de obiective)

 Programul de construcţii locuinţe sociale (derulat în baza Legii 114/1996)

o suma alocată 2012: 35 de milioane de lei

o în lucru: 819 apartamente (19 obiective)

 Programul de economisire şi creditare în sistem colectiv pentru domeniul locativ (conform OUG 99/2006)

o suma alocată 2012: 37 de milioane de lei

o estimare 2012: decontarea a 93% din totalul solicitărilor pentru prima de stat aferentă anului 2010

Programul naţional privind sprijinirea construirii de locuinţe proprietate personală (conform OUG 51/2006)

o suma alocată 2012: 5,05 milioane de lei

o decontare 2012: 84 de solicitări de subvenţii transmise de consiliile locale

Programul de reabilitare, modernizare şi/sau asfaltare a drumurilor de interes judeţean şi de interes local, alimentare cu apă, canalizare şi epurare a apelor uzate la sate, precum şi în unităţile administrativ-teritoriale cu resurse turistice (HG 577/1997)

a) Subprogramul privind reabilitarea, modernizarea şi/sau asfaltarea drumurilor de interes judeţean şi de interes local

o suma alocată 2012: 285 de milioane de lei

o sume repartizate 2012: 150.004.030 de lei

o în lucru: 356 de lucrări (dintre care 90 de lucrări sunt în faze terminale)

b) Subprogramul privind alimentarea cu apă

o sume repartizate 2012: 62.400.129 de lei

o în lucru: 427 de obiective

c) Subprogramul privind canalizarea şi epurarea apelor uzate

o sume repartizate 2012: 16.252.771 de lei

o în lucru: 27 de obiective

 Programe pentru creşterea performanţei energetice la blocurile de locuinţe

a) Programul naţional multianual privind creşterea performanţei energetice la blocurile de locuinţe (conform OUG 18/2009)

o în lucru: 27.954 de apartamente (587 de blocuri)

b) Reabilitarea termică a clădirilor de locuit cu finanţare prin credite bancare cu garanţie guvernamentală (conform OUG 69/2010)

o stadiu: s-au acordat 7 credite pentru care plăţile din perioada 2011 - 2012 au o valoare de 41.670,04 lei

Programul Național de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI)

 Guvernul a aprobat, luna trecută, redimensionarea Programului Național de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI). Conform deciziei de la acea dată, au rămas în program cele 13 judeţe pentru care procedura de atribuire era finalizată, lucrări care constau în reabilitarea de drumuri județene și de interes local (Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Brașov, Buzău, Dâmbovița, Giurgiu, Ilfov, Maramureș, Prahova, Teleorman şi Vrancea) cu o valoare totală de 4,2 miliarde de lei (inclusiv TVA).

Compania Națională de Investiții (CNI)

 Săli de sport

o finalizate: 7 obiective recepţionate

o contractate: 7 contracte încheiate

o în lucru: aproximativ 60 de obiective noi + 5 obiective în reabilitare

 Intervenţii în primă urgenţă la construcţii vulnerabile care prezintă pericol public

o finalizate: 1 obiectiv recepţionat

o în lucru: 26 de obiective

 Reabilitare aşezăminte culturale

o finalizate: 5 obiective recepţionate

o contractate: 5 contracte încheiate

o proceduri demarate: 6 obiective

o în lucru: 19 obiective

 Reabilitare termică a unor clădiri de interes social

o finalizate: 1 obiectiv recepţionat

o în lucru: 2 obiective

 Sistem integrat de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare, a staţiilor de tratare a apei potabile şi staţiilor de epurare a apelor uzate în localităţile de până la 50.000 de locuitori

o finalizate: 1 obiectiv recepţionat

o proceduri demarate: 4 obiective

Reabilitare blocuri în zone defavorizate:

o proceduri demarate: 1 obiectiv

o în lucru: 1 obiectiv

Consolidare şi restaurare Cazinou Constanţa

o realizat pe durata mandatului: demararea procedurilor de achiziţie pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor

Patinoare

o realizat pe durata mandatului: demararea procedurii de achiziţie pentru proiectarea, asistenţă tehnică pe parcursul execuţiei şi execuţia lucrărilor pentru renovarea patinoarului artificial din Brașov, de care este nevoie pentru organizarea în România a FOTE 2013

 Bazine de înot

o în lucru: 15 obiective

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI)

  • A fost inaugurat proiectul de realizare a Registrului Național Electronic al Nomenclaturii Stradale
  • Au fost înregistrate la ANCPI aproape 1,034 milioane de operațiuni (înscriere de imobile noi în Cadastru și Cartea Funciară, tranzacții imobiliare, ipoteci ș.a.), dintre care aproape 82.000 de înscrieri de imobile noi în Cadastru și Cartea Funciară și aproape 148.000 de tranzacții imobiliare.

Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC)

 ISC a derulat, în această perioadă, peste 16.200 de activităţi de control şi inspecţie, finalizate cu amenzi în valoare de aproximativ 379.000 de lei; în 5.882 de cazuri a dispus măsuri de oprire, expertizare, refacere, consolidare, desfiinţare etc. de lucrări.

Direcția Control, Verificare și Monitorizare Turistică a MDRT

 Direcția Control, Verificare și Monitorizare Turistică a efectuat, în această perioadă, în jur de 1.276 de controale la structuri turistice, în urma cărora a aplicat 57 de amenzi, în valoare de circa 700.000 de lei, și 544 de alte sancțiuni (din care 22 de retrageri de licențe turistice sau certificate de clasificare)

Direcția Autorizare și Reglementare în Turism a MDRT

 Direcția Autorizare și Reglementare în Turism a eliberat, în total, în această perioadă, aproape 2.650 de autorizații, dintre care 1.082 de certificate de clasificare, 600 de avize de construire, 551 de brevete de turism și 372 de licențe de turism.

 Turism

 Evoluţia pozitivă a circulaţiei turistice interne înregistată anul trecut a continuat şi în acest an. Practic, la capitolul turişti străini înregistraţi în unităţile de cazare avem creşteri consecutive de la o lună la alta în fiecare dintre ultimele 15 luni. Şi la capitolul turişti români au fost înregistrate creşteri constante (singura lună unde vorbim despre o scădere, și aceasta nesemnificativă, de 1,1%, este februarie 2012, când am avut ger și nămeți în multe zone din țară).

 Ultimul raport al Institutului Naţional de Statistică arată că luna martie a adus cu 17,5% mai mulţi turişti în România faţă de martie 2011 (sosiri în unitățile de cazare), iar, în primul trimestru al acestui an, am avut o creştere generală a numărului de turiști de 11,3%.

 Programul de marketing și promovare turistică:

o În această perioadă promovarea României s-a realizat în cadrul mai multor acţiuni precum:

- am participat la: 16 târguri de turism internaționale și naționale

- am planificat să participăm anul acesta, în total, la aproximativ 70 de târguri de turism internaționale și naționale, cele mai importante în plan mondial

- am organizat, împreună cu partenerii din industria turistică, un eveniment special pe litoral și în Delta Dunării („Explorează România în mod activ", 28 - 30 aprilie a.c.) pentru deschiderea sezonului estival

- am semnat continuarea campaniei de promovare a brandului turistic al României pe monopostul, costumul etc. pilotului de Formula 2 Mihai Marinescu

o Concomitent, am demarat procedurile de achiziție publică pentru 5 campanii de promovare a brandului turistic național în țară și în străinătate, precum și a unei proceduri de realizare de materiale promoționale și de promovare (valoare totală 48,5 milioane de euro, din finanțare europeană):

- achiziţia de servicii de creaţie (clipuri video, fotografii, advertoriale, layout-uri)

- achiziţia de spaţiu media pentru promovare în plan extern pe 3 canale TV cu acoperire naţională pentru 6 pieţe externe (Franţa, Austria, Germania, Italia, Marea Britanie, SUA), pe 2 canale TV şi într-o revistă pentru 7 pieţe externe (Marea Britanie, Germania, Italia, Franța, Austria, Spania, Rusia), precum şi în presă scrisă, în reviste de turism/călătorii, în reviste cu conţinut generalist şi în alte ziare cu tiraj mare

- achiziţia de servicii pentru cumpărarea şi planificarea media pentru piaţa internă

- achiziţia de servicii de marketing pe internet, reţele de socializare şi alte mijloace electronice, inclusiv prin realizarea şi administrarea unui portal de turism

- achiziția de servicii pentru realizarea unei campanii de relaţii publice pe pieţele externe pentru perioada 2012 - 2013

- realizarea de materiale promoţionale cu însemnele brandului de turism şi broşuri de promovare a produselor turistice (broşuri generale despre România, tricouri, şepci, busole, insigne, calendare, agende, stick-uri USB etc.) care vor fi utilizate în cadrul acţiunilor de promovare prevăzute.

 Programul de dezvoltare a destinaţiilor şi produselor turistice româneşti:

o Activitatea s-a concentrat pe continuarea susţinerii financiare a investiţiilor în infrastructura de turism derulate de autorităţile publice locale și a studiilor privind amenajarea și valorificarea turistică a unor zone cu potenţial turistic, începute anul trecut de INCDT, precum şi a proiectului derulat cu asistenţa Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în staţiunile Borsec, Băile Herculane şi Sulina

o Am continuat, printre altele:

- proiectele pentru FOTE 2013 (infrastructura pentru sporturile de iarnă din Brașov, Râșnov și Predeal)

- dar și infrastructura pentru sporturile de iarnă din Straja, Petroşani, Vulcan, Borşa, Câmpulung Moldovenesc, Azuga și Voineasa

- cele 12 proiecte de investiții din stațiunile Borsec, Băile Herculane și Sulina

- amenajarea zonelor adiacente intrării în 3 saline (Praid, Slănic-Prahova şi Cacica)

- amenajare turistică a 5 peșteri (Dâmbovicioara, Comarnic, Ponoarele, Ponicova și Topolniţa) şi a zonei carstice Meledic

- proiectul de valorificare turistică a reţelei de fortificaţii din arealul periurban al municipiului Bucureşti (Bateria 1 - 2 Mogoşoaia, Fort 13 Jilava)

- amenajarea circuitului cicloturistic al Dunării (segmentul Călăraşi - Sulina și segmentul Calafat - Călăraşi)

- amenajarea reţelei naţionale de campinguri şi a proiectelor de module tipizate din Nădlac, Horezu şi Tulcea

- amenajarea reţelei de platforme de campare în Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării", localităţile Periprava şi Sulina

- amenajarea turistică a zonei-tampon aferente rezervaţiei ştiinţifice pădurea Letea din cadrul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării"

- mai multe construcţii şi reabilitări de cabane, refugii montane şi baze pentru salvamont

- reabilitarea Casei de cultură în vederea amenajării Muzeului balnear din Govora

- construcția unui centru de informare turistică şi a unei baze de kinetoterapie în staţiunea Govora

- continuarea lucrărilor la pasarela și pontoanele de acostare a ambarcațiunilor din Mamaia

- și lucrările de amenajare la trama stradală din Neptun

 Ministrul Cristian Petrescu a avut două întâlniri cu secretarul general al Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT), structură din cadrul ONU, domnul Taleb Rifai, întâlniri concretizate cu mai multe angajamente de viitor ale României pe plan internaţional:

o am obținut acordul OMT de a organiza, alături de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, în toamna acestui an, a primului congres internațional despre turismul balnear și medical din România, la care vor participa cei mai importanți experți mondiali în domeniu

o am anunţat intenţia României de a candida, în acest an, la obţinerea postului de preşedinte al Consiliului Executiv al OMT, țara noastră devenind anul trecut, în urma unor eforturi susținute, prim-vicepreședinte al acestui for

o și, nu în ultimul rând, am propus Organizației Mondiale a Turismului ca România să găzduiască Adunarea Generală a OMT și am agreat, cu secretarul general al OMT, două posibile date, anul 2014 sau anul 2017.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii