Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:35 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Biroul CoR sprijina procesul de regionalizare din Romania

ro

03 Jul, 2013 15:02 1601 Marime text
Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, a prezentat, la Bruxelles, la ultima reuniune a Biroului Comitetului Regiunilor (CoR), stadiul pregatirilor pentru procesul de regionalizare-descentralizare a Romaniei.
„Vrem sa prezentam colegilor din Comitetul Regiunilor principiile unei reforme importante in tara, reforma administrativa. Am venit aici pentru ca, in opinia mea, aici este cea mai inalta expertiza in administratia publica europeana”, a declarat viceprim-ministrul Liviu Dragnea.
Viceprim-ministrul roman a vorbit despre conceptele de regionalizare si descentralizare a Romaniei, prezentand fiecare pas care se face in cadrul acestui proces, subliniind beneficiile si efectele acestei reforme. Astfel, ministrul dezvoltarii a aratat ca sistemul de implementare este gradual: dupa ce vor fi infiintate regiunile, va urma o perioada de tranzitie in care vor fi operationalizate institutiile regionale, sistemele de comunicare si mecanismele de functionare intre niveluri. In acest sens, Liviu Dragnea a subliniat: „Ceea ce am intalnit astazi aici nu face decat sa-mi intareasca perceptia si atitudinea de pana acum, si anume sa nu facem pasi brutali, sa nu adoptam masuri brutale, sa nu ne grabim”.
Cu privire la dezvoltarea regiunilor in viitoarea perioada de programare, ministrul Liviu Dragnea a anuntat ca sistemul a fost proiectat astfel incat sa permita finantarea fiecarei categorii de localitati. „Intentionam sa operam, in viitoarea perioada de programare, cu patru categorii de localitati. Prima categorie sunt polii de crestere, cele sapte mari municipalitati din Romania, care vor avea in continuare bani dedicati pentru dezvoltare. Resedintele de judet vor deveni poli de dezvoltare, celelalte orase si municipii vor deveni centre de dezvoltare zonala, iar comunele din jurul acestor localitati vor avea si ele fonduri alocate pentru a stimula asocierea dintre ele si orasul respectiv. In acest fel, proiectam un sistem-plasa, ca o retea, care va face ca dezvoltarea fiecarei localitati sa atraga dupa sine si dezvoltarea localitatilor din jur.
Ministrul dezvoltarii a apreciat ca toti cei care au intervenit in urma prezentarii si-au exprimat suportul, atat personal, cat si institutional, pentru procesul de regionalizare din Romania, considerand ca procesul este extrem de important si necesar pentru tara.
Reprezentantii MDRAP au primit mai multe invitatii de a vizita regiuni din Europa, invitatii apreciate la nivelul ministerului, in conditiile in care, dincolo colaborarea si cooperarea cu guvernele europene, considera cooperarea cu regiunile foarte importanta.
* * *
Comitetul Regiunilor (CoR) este Adunarea UE a reprezentantilor locali si regionali din toate cele 28 de state membre. Misiunea sa este de a implica autoritatile locale si regionale si comunitatile pe care acestea le reprezinta in procesul decizional al UE si de a le informa cu privire la politicile UE. Comisia Europeana, Parlamentul European si Consiliul au obligatia de a consulta Comitetul in domeniile politice care privesc regiunile si orasele. 
Biroul CoR este structura de conducere a Comitetului, care stabileste programul politic, urmareste implementarea lui si coordoneaza lucrarile sesiunilor plenare si ale comisiilor.
 
Serviciul Comunicare
Directia de Comunicare, Dialog Social si Relatia cu Parlamentul
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii