Cercetarea teritorială europeană sprijină fundamentarea politicilor publice
Cercetarea teritorială europeană sprijină fundamentarea politicilor publiceMinisterul Dezvoltării Regionale şi Turismului a organizat, în colaborare cu Academia Română, cu sprijinul Unităţii de Coordonare a Programului ESPON din Luxembrug şi al Punctului de Contact ESPON din România, conferinţa cu tema „Cercetarea teritorială europeană în sprijinul fundamentării politicilor publice".
Scopul evenimentului l-a constituit valorificarea, la nivel naţional, a rezultatelor a 12 proiecte de cercetare ESPON în procesul de fundamentare a politicii naţionale de dezvoltare şi coeziune teritorială, conferinţa fiind organizată în contextul în care anul 2010 marchează finalizarea primelor proiecte de cercetare teritorială finanţate în cadrul Programului ESPON 2013, precum şi demararea unor noi proiecte de cercetare.
„Văzând rezultatele şi concluziile proiectelor ESPON, trebuie să ne întrebăm: Care este rolul României la nivelul Uniunii Europene, cum se înscrie teritoriul naţional în marile tendinţe care caracterizează teritoriul european? Putem aborda, de exemplu, o problematică esenţială pentru competitivitatea teritoriului naţional - şi anume rolul Bucureştiului în reţeaua de metropole europene. Cum apare Bucureştiul în studiile ESPON? Ce ar trebui făcut ca această capitală cu ambiţii europene să îşi valorifice potenţialul şi să îşi joace rolul pe care credem că îl merită în această reţea?" - a punctat ministrul Elena UDREA, prezent la eveniment.
***
Programul de cooperare teritorială europeană ESPON 2013 contribuie la evaluarea şi fundamentarea politicilor europene prin asigurarea şi dezvoltarea unei platforme ştiinţifice, prin realizarea de analize şi construirea unor scenarii privind viitorul teritoriului european. De asemenea, programul asigură crearea unei reţele ştiinţifice europene specializate în cercetare aplicată teritorială.
Teritoriul european se confruntă cu o serie de provocări structurale care afectează în mod direct cetăţenii şi regiunile Uniunii Europene: schimbările climatice, problemele demografice, accesul la resurse primare şi energie, dublate în ultimii ani de o severă criză economică şi financiară. Ansamblul de politici comunitare contribuie în mod direct la diminuarea impactului acestor fenomene şi la dezvoltarea societăţii europene în cele trei dimensiuni: economică, socială şi de mediu.
Introducerea în Tratatul de la Lisabona a coeziunii teritoriale ca cea de-a treia dimensiune a politicii de coeziune, alături de dimensiunea economică şi socială, întăreşte importanţa cercetării şi planificării urbane şi teritoriale printr-o abordare integrată.
Luând în considerare evoluţiile şi problematicile menţionate, România trebuie să răspundă prin strategii şi politici integrate de dezvoltare la nivel naţional, regional şi local care să valorifice potenţialul teritoriului naţional în beneficiul dezvoltării interne şi să consolideze rolul său în cadrul Uniunii Europene.
Biroul de presă
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- Ana 26 Nov, 2010 21:48 Cred ca Bucurestiul va avea parte de schimbari bune daca dna Udrea va continua sa lucreze.