Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:09 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comitetul de Monitorizare al Programului Operational Regional la jumatatea perioadei de implementare

ro

20 May, 2010 22:07 806 Marime text

Direcţia de comunicare 

20 mai 2010
COMUNICAT DE PRESĂ

Comitetul de Monitorizare al Programului Operaţional Regional la jumătatea perioadei de implementare

Implementarea Programului Operaţional Regional a fost dezbătută în cadrul Comitetului de Monitorizare al Programului (CM POR), care a avut loc la Piatra Neamţ în perioada 19-20 mai a.c.
Cu această ocazie, s-a evaluat stadiul programului şi s-au stabilit măsurile pentru accelerarea implementării proiectelor şi a implementării financiare a fondurilor POR şi s-au luat o serie de decizii strategice pentru a putea utiliza cu succes toate fondurile alocate programului.
Astfel, pentru Domeniul Major de Intervenţie (DMI) 4.3 „Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor”, CM POR a decis eliminarea contribuţiei proprii a beneficiarilor la cheltuielile aferente cererilor de finanţare. În consecinţă, valoarea maximă a finanţării acordate va fi de 100% din cheltuielile eligibile ale proiectului, nu mai mult de 200.000 de euro. Decizia a fost luată în contextul procesului de simplificare a accesării fondurilor structurale şi a crizei economico-financiare. Tot ca modalitate de a ajuta microîntrepriderile în procesul de accesare a fondurilor europene, s-a luat decizia flexibilizării condiţiei de eligibilitate referitoare la profitul din exploatare prin acceptarea profitului înregistrat în ultimul an drept condiţie suficientă.
Vor fi suplimentate fondurile aferente DMI 4.1, DMI 4.3, DMI 5.1 şi DMI 5.3, prin realocarea sumei aferente domeniului major de intervenţie 4.2, care nu s-a utilizat. Din banii realocaţi vor fi suplimentate şi fondurile alocate DMI 3.1 „Reabilitarea/ modernizarea/echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate”. Aceşti bani vor fi utilizaţi pentru reabilitarea/modernizarea şi echiparea celor 5 spitale judeţene aflate în lista de rezervă a domeniului major de intervenţie 3.1: Spitalul Judeţean Dâmboviţa, Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea, Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, Spitalul Judeţean de Urgenţă “Dr. Fogolyan Kristof” Sf. Gheorghe şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Ilfov.
Decizia de realocare are la bază situaţia DMI 4.2 „Reabilitarea siturilor industriale poluate şi neutilizate şi pregătirea pentru noi activităţi”, pentru care au fost depuse doar 3 proiecte (în regiunea Vest şi în Regiunea Centru), cu o valoare solicitată a finanţării nerambursabile de 16,18 mil. euro, aflate în diferite etape ale procesului de evaluare şi selecţie. În aceste condiţii, banii alocaţi DMI 4.2 nu pot fi cheltuiţi în timp util, în timp ce pentru celelalte domenii de intervenţie există cereri de finanţare care depăşesc valoarea alocată respectivului tip de operaţiuni.
În cadrul Axei 5, DMI 5.3 „Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică”, operaţiunea de finanţare a Centrelor de Informare şi Promovare turistică va fi extinsă şi către unităţile administrativ teritoriale localizate în zonele cu o concentrare mare şi foarte mare de resurse turistice naturale şi antropice şi a staţiunilor turistice, cu excepţia unităţilor administrativ teritoriale din mediul rural. De asemenea, în cadrul acestui domeniu, operaţiunea privind promovarea produselor turistice, au fost incluse în categoria beneficiarilor eligibili, asociaţiile profesionale din turism, înfiinţate în baza Legii 356/2001.
În cadrul domeniilor 4.1 şi 5.2 s-a aprobat includerea instituţiilor de cult ca solicitanţi eligibili în parteneriat cu unităţile administrativ teritoriale.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii