Declaratii de presa ale ministrului dezvoltarii regionale si turismului Elena Udrea
Declaratii de presa ale ministrului dezvoltarii regionale si turismului Elena UdreaDirecţia Comunicare
Declaraţii de presă ale ministrului dezvoltării regionale şi turismului Elena Udrea
20 aprilie 2010
Ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea, a susţinut astăzi, 20 aprilie, la sediul ministerului, declaraţii de presă referitoare la activitatea comitetului de urgenţă în turism şi acţiunile întreprinse pe litoral privind verificarea şi controlul construcţiilor de pe plajă. Redăm textul declaraţiilor ministrului Elena Udrea.
1. . Activitatea Comitetului de urgenţă în turism la 20 aprilie 2010
Comitetul de urgenţă în turism, ce şi-a început activitatea în data de 18.04.2010, ora 14.30, acordat asistenţă şi a îndrumat turiştii care nu au putut utiliza zborurile companiilor aeriene în periada 18 - 20.04.2010.
În continuare este operaţional Tel-verde – 0800 86 82 82, între orele 8.00-24.00, iar între orele 24.00-8.00 este funcţional numărul de telefon mobil 0733 440 223.
Până astăzi, la ora 9.00, s-a înregistrat un număr de 465 de apeluri telefonice, iar principalele informaţii furnizate au fost legate de alternativele de transport terestru (rutier şi feroviar), informaţii cu privire la structurile de primire turistice ce oferă cazare la preţ redus, din oraşele cu aeroporturi internaţionale. S-a luat legătura cu 15 hoteluri din Bucureşti şi din oraşe cu aeroporturi internaţionale, de la care s-au obţinut tarife cu 50% reducere faţă de preţul de recepţie, pentru turiştii care au cursele aeriene anulate şi nu pot efectua deplasarea.
Turiştilor care au apelat Tel-Verde le-au fost furnizate informaţii cu privire la numele şi localizarea hotelurilor ce oferă cazare la preţ redus. De asemenea, numeroase solicitări de informaţii au venit din partea turiştilor români şi străini blocaţi pe aeroporturile din Europa. Acestora li s-au furnizat datele de contact ale reprezentanţilor birourilor de promovare turistică din ţara în care se aflau. Din informările primite de la birourile de promovare turistică, situaţiile speciale au fost soluţionate, turiştilor oferindu-li-se sprijin în rezolvarea situaţiei.
Un caz special a fost sesizat de un touroperator din Turcia, referitor la un număr de 100 de turişti cetăţeni turci ce aveau viza Schengen expirată şi erau blocaţi la punctul de trecere a frontierei din Vama Borş. Cu sprijinul Ministerului Administraţiei şi Internelor, această problemă a fost rezolvată şi cetăţenilor turci le-a fost facilitat tranzitul prin România.
2. Acţiuni întreprinse pe litoral privind verificarea şi controlul construcţiilor de pe plajă
După cum ştiţi, ca urmare a demersurilor pe care le-am întreprins, de la 1 aprilie funcţionează, în judeţul Constanţa, o comisie de verificare şi control a construcţiilor executate sau în curs de executare pe litoral, comisie din care fac parte reprezentanţi ai mai multor instituţii publice cu responsabilităţi în domeniu: Inspectoratul Teritorial în Construcţii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Constanţa, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa, Inspectoratul de Poliţie Constanţa, Garda Financiară, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Garda Naţională de Mediu, Administraţia Bazinală de Apă „Dobrogea-Litoral”, Registrul Auto Român, Autoritatea Rutieră Română, Direcţia de Sănătate Publică, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, Direcţia Sanitar-Veterinară. Comisia este condusă de prefectul judeţul Constanţa, domnul Claudiu Palas.
Comisia a întreprins acţiuni care nu s-au mai făcut niciodată în ultimii 20 de ani pe litoral: demolări de construcţii ilegale, stoparea construcţiilor ilegale în curs de execuţie şi o amplă acţiune de inventariere a autorizaţiilor de construcţie pentru construcţiile deja executate.
Prima reuşită a acestei comisii este faptul că, la această oră, pe litoralul românesc nu se mai construieşte ilegal. Au fost identificate mai multe situaţii în staţiunile de pe litoral în care diverşi întreprinzători turnau betoane, montau terase, lucrau la extinderi de construcţii fără a avea autorizaţii de construcţii. Aceaştia au fost somaţi să sisteze lucrările şi să aducă imobilele la starea iniţială, iar acolo unde constructorii nu s-au conformat, au fost formulate şi plângeri penale împotriva lor.
În paralel, comisia a început o amplă operaţiune de inventariere a construcţiilor de pe plajă şi de verificare a documentelor de urbanism a acestor construcţii. În urma verificărilor:
- 15 construcţii ilegale de pe plajă au fost deja demolate (de primărie, de Administraţia Bazinală de Apă „Dobrogea-Litoral” sau chiar de proprietari)
- 24 de chioşcuri construite ilegal pe plajă sunt în curs de demolare (9 în Costineşti şi 15 în Vama Veche).
Tot în această săptămână vor începe operaţiuni de demolare a construcţiilor ilegale din baza BTT din Costineşti.
Pentru alte peste 100 de construcţii, proprietarii au fost somaţi să prezinte autorităţilor statului autorizaţiile de construcţie, şi în alte cazuri ne găsim în situaţia în care încercăm să îi identificăm pe proprietari.
Vreau să vă spun că operaţiunile de demolare a construcţiilor ilegale de pe litoral vor continua. Sunt sute de astfel de construcţii care trebuie să fie verificate, sunt situaţii în care nu am reuşit să îi identificăm încă pe proprietari. Este adevărat că după 1 mai nu se mai poate construi pe litoral, însă se poate demola.
Am înţeles că asupra unor reprezentanţi ai statului din această comisie se exercită presiuni, ba chiar s-a ajuns şi la ameninţări. Vreau să îi asigur pe reprezentanţii statului de sprijinul meu şi al Guvernului şi să le spun ferm celor care se află în ilegalitate din punct de vedere al construcţiilor de pe litoral că nu tolerăm încălcarea legii, că nu vom face nicio abatere de la obiectivul pe care ni l-am propus.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp