Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:11 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MDRT susţine dezvoltarea sistemul de economisire-creditare în România

ro

27 Oct, 2011 22:18 789 Marime text

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului susţine comportamentul financiar responsabil al cetăţenilor prin plata anuală a unei prime de la stat pentru cei care economisesc bani printr-un contract de economisire-creditare în domeniul locativ.

Aflată la Forumul "Economisire - Creditare" organizat, sub egida Băncii Naţionale a României, de Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România, ministrul Elena UDREA a prezentat evoluţia programului de la iniţierea lui şi, împreună cu ceilalţi participanţi, a discutat despre perspectivele lui pentru viitor, dar şi despre dezvoltarea sustenabilă a domeniului locativ.

Cel mai bun semnal pentru noi este că, din 2005 până în prezent, programul a avut o evoluţie ascendentă, înregistrându-se tot mai multe contracte. Astfel, în perioada 2005 - 2010, valoarea primelor decontate de la bugetul de stat a fost de 123.165.738 lei pentru un număr de 450.783 de contracte de economisire - creditare. Sperăm ca, pe termen lung, un astfel de program să schimbe atitudinea românilor faţă de planificarea şi finanţarea unui proiect legat de locuinţă", a declarat ministrul Elena Udrea.

Programul privind economisirea şi creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ a fost implementat în ţara noastră începând cu anul 2004, prin aprobarea Legii nr. 541/2002 privind economisirea şi creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ. Prin acest program, anual se alocă fonduri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru plata primei de stat către instituţiile financiar bancare care încheie contracte de economisire - creditare în sistem colectiv cu persoanele fizice. În prezent, valoarea primei de stat este de 25% din suma economisită de beneficiar în anul precedent şi nu poate depăşi 250 euro, calculat la rata de schimb leu/euro comunicată de Banca Naţională a României pentru ultima zi lucrătoare a anului de economisire. Contractele de economisire-creditare oferă posibilitatea de acumulare pe termen lung, prin economisirea lunară a unor sume şi, la finalul perioadei de economisire, opţiunea de a contracta un credit locativ în lei, cu dobândă fixă.

Totodată, ministrul dezvoltării regionale şi turismului a făcut referire la necesitatea îmbunătăţirii reglementărilor din domeniul locativ. „Până la sfârşitul anului, sperăm să putem prezenta o lege privind construcţia, exploatarea şi administrarea locuinţelor, care să vizeze stabilirea responsabilităţilor autorităţilor publice cu privire la domeniul locuirii, clarificarea mecanismelor privind finanţarea, producţia şi gestiunea locuinţelor (în special a locuinţelor proprietate publică), şi promovarea unui nou sistem de producţie şi gestiune a locuinţelor cu finanţare publică. Dorim să se realizeze un transfer al responsabilităţilor în ceea ce priveşte locuinţele sociale dinspre nivelul central către cel local şi, de asemenea, să regândim rolul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe în mecanismul de construire şi gestionare de locuinţe", a mai precizat Elena Udrea.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii