MDRT va coordona din partea României domeniul prioritar "Promovarea Culturii, Turismului şi a Relaţiilor Intercomunitare" al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării
MDRT va coordona din partea României domeniul prioritar "Promovarea Culturii, Turismului şi a Relaţiilor Intercomunitare""MDRT, din dorinţa de a avea o abordare pragmatică şi proactivă faţă de noua sa calitate de co-coordonator al ariei prioritare ce vizează turismul şi cultura, a început deja să colaboreze în mod direct cu ministerele de linie responsabile din Bulgaria în vederea elaborării unui mecanism eficient de coordonare a acestui domeniu şi stabilirii unui plan de acţiune comun. De altfel, o serie de întâlniri au avut deja loc în acest sens şi, în cel mai scurt timp posibil, sperăm ca viitoarele instrumente de coordonare să devină operaţionale", a declarat ministrul Elena Udrea.
Strategia se va axa pe domenii concrete de acţiune prioritară, precum îmbunătăţirea navigabilităţii, calitatea apei, cooperarea în domeniul securităţii şi dezvoltarea potenţialului turistic. Cooperarea într-un „cadru macroregional" are ca obiectiv realizarea unei coordonări mai eficiente, fără a se aloca fonduri suplimentare, a se stabili noi reguli sau a se crea noi instituţii.
MDRT, jucând rolul de coordonator al domeniului prioritar 3, va avea misiunea de a dialoga cu toate programele de finanţare europeană din regiune în vederea optimizării implementării proiectelor aflate deja în derulare, dar şi a identificării unor noi proiecte relevante din perspectiva implementării şi promovării Strategiei pentru Dunăre. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului urmăreşte în cadrul Domeniului Prioritar 3 promovarea cu succes a unor proiecte extrem de importante pentru turismul românesc, posibilitate oferită de altfel de rolul nostru de coordonator. Câteva dintre aceste proiecte sunt:
Proiectul de dezvoltare a traseelor ciclo-turistice, şi vorbim aici atât de iniţiativa promovată de către Comisia Europeană, proiectul Iron Curtain ce prevede stabilirea unei rute ciclo-turistice care să străbată toate statele dunărene, dar şi de dorinţa noastră de a dezvolta un traseu de-a lungul malului românesc al Dunării.
Proiectul Datourway "Strategie transnaţională de dezvoltare teritorială durabilă a zonei riverane Dunării cu accent pe turism", va contribui la dezvoltarea teritorială a zonei riverane Dunării şi va reflecta un interes strategic comun în domeniul dezvoltării turismului prin elaborarea unei strategii transnaţionale, prin implementarea unor proiecte pilot specifice pentru diferite arii şi prin elaborarea unor recomandări politice transnaţionale. Proiectul este finanţat din cadrul Programului Operaţional Sud-Estul Europei şi va cuprinde pe lângă o strategie transnaţională de dezvoltare a teritoriului parcurs de Dunăre din Slovacia şi până la vărsare şi un proiect pilot pentru implementarea unor acţiuni de tip greenways (trasee de transport ecologice nemotorizate) pentru toată această zonă.
Proiectul dezvoltării porturilor turistice de a lungul Dunării în scopul sprijinirii creşterii turismului de croazieră în ţara noastră şi în întreaga regiune.
Proiectul "Platformă informatică de comunicare pentru implementarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării la nivel naţional" prevede monitorizarea implementării Strategiei la nivel naţional şi facilitarea accesului la informaţii pentru toţi factorii interesaţi (proiectul este în curs de evaluare).
Biroul de presă
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp