Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:28 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noi măsuri în ceea ce priveşte măsurile pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente

ro

25 Aug, 2011 14:32 865 Marime text

Noi măsuri în ceea ce priveşte măsurile pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente

Executivul a aprobat, la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind măsurile pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente, în acord cu modificările intervenite în domeniu prin intrarea în vigoare a Codului de proiectare seismică a construcţiilor, care înlocuieşte Normativul de proiectare antiseismică.
Astfel, prevederile ordonanţei se vor aplica şi construcţiilor de interes şi utilitate publică, nu numai clădirilor de locuit. În mod special, orice clădire (privată sau de utilitate publică) expertizată tehnic şi încadrată în clasa I de risc seismic va trebui să treacă prin măsuri de intervenţie.
Proprietarii/ administratorii construcţiilor în cauză, răspund material, contravenţional şi civil, după caz, pentru nerealizarea măsurilor de intervenţie dispuse prin ordonanţă. De asemenea, au fost majorate amenzile pentru încălcarea prevederilor ordonanţei.
Pentru a impulsiona execuţia lucrărilor de consolidare a clădirilor de locuit care prezintă pericol public, în cazul lucrărilor derulate prin progamul finanţat de MDRT şi implementat de primării, se renunţă la ipoteca instituită în favoarea autorităţilor locale. În schimb, în partea a III a a cărţii funciare a imobilelor vor fi notate menţiuni cu privire la contractele ce au în vedere restituirea sumelor datorate şi respectiv cuantumul sumelor pe care proprietarii sunt obligaţi să le restituie către bugetul local, pentru executarea lucrărilor de consolidare finanţare de la bugetul de stat.
Proprietarii beneficiază de scutirea de taxa privind eliberarea autorizaţiei de construire pentru execuţia lucrărilor de consolidare a construcţiilor cu destinaţia de locuinţă din proprietate, precum şi de taxa privind timbrul arhitecturii.
Prin aceste măsuri se urmăreşte recuperarea întârzierilor înregistrate până acum în programul de consolidare pe care MDRT îl finanţează, iar autorităţile publice locale îl implementează.
Atribuirea contractelor de lucrări de către administraţiile locale se va face cu mai multă transparenţă întrucât, în cazul imobilelor de locuit, asociaţiile de proprietari vor participa printr-un reprezentant desemnat în comisia de licitaţie pentru atribuirea contractelor. Totodată, aceştia vor confirma însuşirea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie şi a situaţiilor de lucrări executate şi vor participa la recepţia la terminarea lucrărilor de intervenţie, precum şi la recepţia finală a acestora.
Pentru nerespectarea diferitelor prevederi ale ordonanţei, au fost prevăzute sancţiuni substanţiale, chiar şi de 5 ori mai mari decât cele din prezent.

Biroul de presă

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii