Normele de aplicare de aplicare a Ordonantei de urgenta privind reabilitarea termica prin credite bancare cu garantie guvernamentala au fost aprobate de Guvern
Normele de aplicare de aplicare a Ordonantei de urgenta privind reabilitarea termica prin credite bancare cu garantieDirecţia de comunicare
21 iulie 2010
Comunicat de presă
Normele de aplicare de aplicare a Ordonanţei de urgenţă privind reabilitarea termică prin credite bancare cu garanţie guvernamentală au fost aprobate de Guvern
Guvernul României a adoptat în şedinţa de astăzi, 21 iulie a.c., Normele de aplicare a Ordonanţei de urgenţă nr. 69/2010 privind reabilitarea termică a clădirilor de locuit cu finanţare prin credite bancare cu garanţie guvernamentală.
Lucrările de reabilitare termică eligibile pentru contractare de credite bancare cu garanţie guvernamentală şi dobândă subvenţionată sunt:
a) reabilitarea termică a anvelopei clădirii şi a instalaţiilor aferente;
b) repararea, după caz, înlocuirea/achiziţionarea cu montaj a centralei termice de bloc/scară, respectiv a centralei termice aferente locuinţei unifamiliale, precum şi a instalaţiilor aferente acesteia;
c) introducerea, după caz, a unor sisteme alternative pentru asigurarea parţială/totală a energiei pentru prepararea apei calde de consum, iluminat şi/sau încălzire.
Decizia de reabilitare termică a clădirilor de locuit se ia de către beneficiar şi, în cazul asociaţiei de proprietari, de către adunarea generală a proprietarilor, legal constituită, care hotărăşte cu votul a minimum 90% din membrii acesteia.
Asociaţia de proprietari este eligibilă în condiţiile în care fiecare membru al asociaţiei de proprietari nu înregistrează mai mult de 2 rate scadente şi neachitate la plata cotei de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari în ultimele 3 luni calendaristice anterioare evaluării eligibilităţii de către finanţator, iar proprietarul locuinţelor unifamiliale este eligibil în condiţiile în care nu înregistrează mai mult de 2 rate scadente şi neachitate la plata facturilor de utilităţi (iluminat, gaze naturale şi apă-canal) în ultimele 3 luni calendaristice anterioare evaluării eligibilităţii de către finanţator. Beneficiarul trebuie să respecte, de asemenea, condiţiile din normele de creditare ale finanţatorului.
Lucrările de intervenţie vor fi finanţate din sursele proprii ale beneficiarilor, în cuantum de minimum 10% din valoarea de execuţie şi din credite bancare, în lei, cu garanţie guvernamentală şi cu dobândă subvenţionată, contractate de beneficiari şi garantate în procent de 100% de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) în numele şi în contul statului, reprezentând maximum 90% din valoarea de execuţie a lucrărilor de intervenţie.
Expertiza tehnică, certificatul de performanţă energetică şi auditul energetic ale clădirii existente, documentaţia pentru autorizarea lucrărilor de intervenţie, după caz, proiectul tehnic şi detaliile de execuţie, precum şi certificatul de performanţă energetică a clădirii reabilitate termic se realizează, în condiţiile legii, prin grija beneficiarului şi se finanţează din sursele proprii ale acestuia.
Asociaţiile de proprietari pot solicita sprijinul autorităţii administraţiei publice locale pe raza căreia este amplasat blocul de locuinţe, care poate hotărî finanţarea în cuantum de maximum 30% din valoarea prevăzută în devizul general, pentru: elaborarea documentaţiei de proiectare pentru reabilitarea blocului de locuinţe, parţial sau în totalitate şi/sau acoperirea contribuţiei asociaţiei de proprietari de minimum 10% din valoarea de execuţie a lucrărilor de intervenţie pentru reabilitarea termică şi/sau cotă-parte din valoarea de execuţie a lucrărilor de intervenţie.
Selectarea constructorului se va face în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, cu modificările şi completările ulterioare.
Lista cu finanţatorul/finanţatorii care vor fi acceptat să acorde credite în condiţiile acestea şi cu care Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a încheiat convenţii de subvenţionare a dobânzii se va publica pe paginile web ale Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului şi FNGCIMM.
Beneficiarul va prezenta oricărui finanţator din listă o serie de documente printre care documentele de identificare, documentaţia tehnică în copie şi hotărârea adunării generale a asociaţiei de proprietari, dacă este cazul.
Băncile care vor participa la program vor acorda finanţări în lei, pe maxim 5 ani, cu o dobândă calculată astfel: dobânda ROBOR la 3 luni, la care se adaugă marja fixă de 1,5 - 2,5 % pe an, plus comisionul de gestiune datorat FNGCIMM.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp