Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:20 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Precizari MDRT - POR Axa 2

ro

23 Jun, 2011 22:35 907 Marime text

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului nu a declarat niciodată că Comisia Europeană a descoperit nereguli la 124 de contracte licitate în cadrul Programului Operaţional Regional - Axa prioritară 2 - Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport. MDRT a transmis un comunicat de presă în care a anunţat că misiunea de audit a CE a descoperit deficienţe în procesul achiziţiilor publice la patru proiecte finanţate în cadrul Axei 2 a POR. Din această cauză, în perioada următoare, autorităţile române vor demara controale prin care vor verifica procedurile de atribuire a contractelor de lucrări pentru toate cele 124 proiecte finanţate.

Auditul Comisiei Europene nu a vizat activitatea Autorităţii de Management a Programului Operaţional Regional, ci implementarea proiectelor la faţa locului şi verificarea procedurilor de achiziţie publică.

Programul Operaţional Regional este gestionat pe baza unor mecanisme şi proceduri complexe în care sunt implicate mai multe instituţii şi organisme, fiecare cu propriile responsabilităţi, care împreună formează Sistemul de Management şi Control al POR, acreditat de Comisia Europeană şi auditat de Autoritatea de Audit.

„Atribuţiile de control" ale AM POR menţionate de dl. Attila Biro nu au legătură cu obiecţiile prezentate de auditul CE şi fac parte din cu totul altă categorie de activităţi. Responsabilitatea AM POR/MDRT în perioada de implementare a proiectelor este aceea de a urmări direct şi /sau prin intermediul Organismelor Intermediare, constituite în cadru Agenţiilor pentru Dezvoltare Regională, respectarea realizării obiectivelor din cererea de finanţare, respectarea legislaţiei naţionale şi comunitare în executarea contractului de finanţare încheiat în cadrul POR. AMPOR/MDRT nu poate interveni în relaţia contractuală pe care o au beneficiarii cu constructorii şi/sau alţi furnizori de bunuri şi servicii. Conform legislaţiei naţionale în vigoare, responsabilitatea privind atriburea contractelor de servicii/lucrări revine exclusiv autorităţilor contractante (în cazul de faţă Consiliilor Judeţene).

Rugăm redacţiile care au preluat informaţiile eronate să le rectifice în conformitate cu cele prezentate mai sus.

Biroul de presă

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii