Precizari MDRT privitoare la contractele de achizitii publice
Precizari MDRT privitoare la contractele de achizitii publiceÎn urma informaţiilor eronate şi afirmaţiilor mincinoase cu privire la achiziţiile derulate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, publicate marţi, 17 mai, de Jurnalul Naţional, vă transmitem alăturat poziţia MDRT cu privire la acest subiect:
Informaţia publicată de Jurnalul Naţional conform căreia „o serie de contracte oferite de ministerul condus de Elena Udrea" ar fi disponibile pe site-ul licitatiapublica.ro este o minciună. MDRT a solicitat Jurnalului Naţional să ne transmită contractele invocate în articol, dacă le deţine, pentru a le înainta instituţiilor abilitate să cerceteze situaţia, întrucât nu poate fi vorba decât de falsuri. Majoritatea achiziţiilor la care se referă articolul sunt în derulare, ca urmare nu sunt încă finalizate prin semnarea unui contract.
În plus, precizăm că la MDRT contractele nu „se oferă", aşa cum eronat se apreciază în articol, ci se atribuie prin procedurile de achiziţie publică prevăzute de legislaţia în vigoare, cum ar fi licitaţia publică, cererea de oferte etc.
În ceea ce priveşte sumele vehiculate, precizăm că ele sunt valorile estimate ale respectivelor achiziţii, conform reglementărilor legale în vigoare, şi nu valori ale contractelor sau costuri, aşa cum eronat prezintă Jurnalul Naţional.
Precizăm că Ministerul nu finanţează nici măcar parţial proiectul de promovare şi publicitate pentru judeţul Vâlcea, contrar afirmaţiilor false prezentate de Jurnalul Naţional fără un temei real şi fără o verificare prealabilă. Anunţul din SEAP invocat de autor specifică foarte clar că proiectul este finanţat astfel: „Bugetul propriu al Judeţului Vâlcea - 2%, Bugetul de stat - 13%, Finanţare nerambursabilă din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala - 85%".
Referitor la comentariul cu privire la faptul că MDRT face achiziţii publice în perioada în care delegaţia FMI cerea reduceri drastice la buget, facem precizarea că, încă din luna martie ministrul Elena Udrea a anunţat prioritizarea programelor de investiţii şi renunţarea la cele care nu se pot finanţa în acest an, ca urmare a constrângerilor bugetare cauzate de criza economică.
În plus, ministerul a anunţat deja cheltuielile ce pot fi diminuate astfel încât să nu afecteze programele prioritare ale instituţiei. În urmă cu trei săptămâni, ministrul Elena Udrea a făcut publice reducerile pe care le va opera instituţia, începând cu 1 iunie, astfel: cu 56% la consumul de carburanţi; cu 49% la cheltuielile cu piese de schimb; cu 55% cheltuielile cu telefoanele; cu 46% la cheltuielile pentru deplasări; cu 70% la cele pentru obiectele pentru inventar; cu 40% pentru chirii; cu 73% la cheltuielile pentru reparaţii curente; cu 57% alte cheltuieli pentru bunuri şi servicii. La toate acestea se adaugă reducerea cu 25% a cheltuielilor de salarizare.
Biroul de presă
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp