Programul "10.000 km drumuri judeţene şi locale" a fost demarat
Programul "10.000 km drumuri judeţene şi locale" a fost demaratElena Udrea, ministerul dezvoltării regionale şi turismului, a prezentat astăzi, 15 aprilie a.c., în cadrul unei conferinţe de presa, detalii despre prima axă de finanţare derulată în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii - componenta de drumuri judeţene şi de interes local.
Programul a apărut ca răspuns la o necesitate, aceea de a îmbunătăţi starea necorespunzătoare a drumurilor judeţene şi locale. Astfel, componenta "10.000 km drumuri judeţene şi locale" a debutat cu o consultare amplă a autorităţilor publice locale. Toate consiliile judeţene au fost invitate în Consiliul Tehnico Economic al Ministerului pentru a-şi prezenta proiectele pentru care solicită finanţare prin PNDI. În acest moment au fost aprobate proiectele pentru toate judeţele ţării.
Valoarea însumată a proiectelor prezentate în CTE a fost de 3-4 ori mai mare decât fondurile alocate, fiind necesară o selecţie a acestora: "S-au aplicat strict criteriile prevăzute în legislaţia care reglementează acest program. Au prioritate obiectivele depuse pentru finanţare în cadrul programelor derulate din fonduri europene, dar care nu au mai prins finanţare; vorbim despre proiecte eligibile depuse pe Axa 2 din POR, care au rămas fără finanţare - circa 100 de proiecte, în valoare de peste 900 mil. euro. O altă prioritate o reprezintă obiectivele pentru care autorităţile publice locale dispun de documentaţii tehnico-economice întocmite conform legislaţiei în vigoare, precum şi cele care au fost finanţate într-o primă etapă din fonduri proprii, iar din cauza lipsei surselor de finanţare nu au putut fi realizate integral. De asemenea, am considerat prioritare şi drumurile de interes judeţean şi de interes local care deservesc obiective de interes turistic", a declarat ministrul Elena Udrea.
Astăzi a fost trimis către Sitemul Electronic de Achiziţii Publice anunţul de participare pentru primul pachet de drumuri care va fi licitat (judeţele Suceava şi Botoşani). În perioada viitoare vor urma şi celelalte judeţe, în ordinea pregătirii documentaţiilor. Licitaţia se organizează simultan pentru proiectare şi execuţie, iar obiectivele vor fi licitate pe pachete. Fiecare pachet va cuprinde două judeţe - grupate pe criterii de vecinătate, în aşa fel încât constructorii să nu fie nevoiţi să deruleze lucrări în zone diferite ale ţării.
Etapa următoare o reprezintă aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru componenta de canalizare a Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii.
Biroul de presă
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp