Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:44 25 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Programul Operaţional Regional în analiza Comitetului de Monitorizare

ro

11 Nov, 2010 17:35 977 Marime text
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a organizat în perioada 10-11 noiembrie 2010, la Turnu Măgurele, şedinţa Comitetului de Monitorizare al Programului Operaţional Regional. La reuniune a participat pentru prima dată dna. Angela Martinez Sarasola-Director al Directoratului General pentru Politică Regională din cadrul Comisiei Europene.

În cadrul întălnirii s-au discutat aspecte legate de evoluţia programului, implementarea proiectelor contractate, previziuni pentru perioada următoare şi modalităţi de îmbunătăţire a performanţelor. Raportul Autorităţii de Management al Programului Operaţional Regional a reliefat faptul că până în acest moment au fost semnate contracte de finanţare pentru jumătate din suma alocată prin POR pentru perioada 2007-2013, precum şi faptul că o serie de proiecte au fost deja finalizate. Programul a intrat în perioada de implementare a proiectelor contractate pentru toate domeniile de intervenţie ale POR, inclusiv Axa 1 - Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor- ultima axă care a demarat contractarea. Până în acest moment, prin POR au fost plătite 520 milioane euro către beneficiari, sumă ce plasează programul în topul celor mai eficiente programe operaţionale. În anul 2010, nivelul rambursărilor din fonduri FEDR este de 5,96 ori mai mare faţă de nivelul anului 2009, iar nivelul plăţilor aferente prefinanţării este de 2,13 mai mare decât în 2009. Un aspect îmbucurător legat de rambursarea cheltuielilor este faptul că gradul de eroare al beneficiarilor în pregătirea documentelor aferente cererilor de rambursare este scăzut, ceea ce înseamnă că mecanismele de control de la nivelul Organismelor Intermediare şi Autorităţii de Management sunt funcţionale.

Secretarul de stat în cadrul MDRT, Răzvan Murgeanu, a solicitat beneficiarilor să grăbească procedurile de solicitare a rambursărilor şi să manifeste rigurozitate în întocmirea tuturor documentelor ce ţin de implementarea proiectelor pe care le derulează. De asemenea, Răzvan Murgeanu a cerut reprezentanţior regiunilor ca la următorul Comitet de Monitorizare să vină cu primele propuneri în vederea pregătirii viitoarei perioade de programare, 2013-2020.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii