Proiectul de parteneriat „DANUBEPARKS STEP2.0" gata de start!
Proiectul de parteneriat „DANUBEPARKS STEP2.0" gata de start!Ariile Protejate Dunărene cooperează deja în cadrul Reţelei DANUBEPARKS încă din anul 2009, într-un efort comun de protejare a patrimoniului natural de pe traseul celui mai internaţional fluviu al Europei. La mijlocul lunii iulie, reţeaua a primit veşti bune: prin aprobarea cu condiţii a proiectului DANUBEPARKS STEP2.0, finanţat prin Programul Uniunii Europene pentru Cooperare Teritorială Europeană în Europa de Sud-Est (SEE), cooperarea va putea continua şi va trece la o nouă etapă.
În toate ţările Dunărene există instituţii care activează pentru protejarea patrimoniului natural al fluviului Dunărea. De mai mulţi ani încoace, DANUBEPARKS - Reţeaua Ariilor Protejate Dunărene - a asigurat unitatea acestor eforturi comune, înfiinţarea acestei reţele fiind co-finanţată tot de către Programul SEE. Încă de la inceput, Parcul Naţional Donau-Auen din Austria a fost coordonatorul activităţilor DANUBEPARKS.
Printre obiectivele importante ale acestei cooperări se numără: optimizarea managementului Ariilor Protejate prin schimb de experienţă, dezvoltarea de concepte comune de conservare, consolidarea vocii politice a Ariilor Protejate la nivel internaţional prin Strategii Dunărene şi implementarea unor proiecte pilot inovatoare şi demonstrative.
Spre finalul primului proiect, la al patrulea apel pentru propuneri din cadrul programului SEE, a fost depus DANUBEPARKS STEP2.0 ca proiect de continuare. S-a primit deja confirmarea aprobării cu condiţii a proiectului, iar ceremonia de lansare va fi organizată în Bavaria, de către ARGE Donauauwald Neuburg-Ingolstadt. Deci vor urma încă doi ani de intensă cooperare pentru protecţia şi revitalizarea fluviului Dunărea şi a comorilor sale naturale!
Carl Manzano, directorul Parcului Naţional Donau-Auen este încurajat de veştile bune: "În primii ani, de-a lungul Dunării s-a efectuat o serie întreagă de activităţi strategice şi de pregătire: au fost coordonate strategii pentru speciile periclitate - de exemplu vulturul codalb, precum şi activităţi comune din sectorul turismului în natură. Aprobarea celei de-a doua etape a proiectului (STEP2.0) este un semnal pozitiv şi permite continuarea cooperării, ce este deosebit de importantă pentru ancorarea rezultatelor obţinute atât in situ, prin măsuri practice de implementare, cât şi la nivel de politici."
Strategiile comune vor fi implementate în cadrul unor măsuri transnaţionale concrete: o aplicaţie pentru un proiect LIFE + privind protecţia vulturului codalb, planificarea unui centru de vizită DANUBEPARKS şi două conferinţe trans-sectoriale.
Monitorizarea la nivel dunărean a speciilor indicatoare pentru dinamica fluviului (prundăraşul gulerat mic şi lăstunul de mal) a fost un real succes ce evidenţiază importanţa reţelei de experţi DANUBEPARKS. Ea va fi continuată, iar în 2013 rezultatele acestei monitorizări vor fi integrate în expediţia Joint Danube Survey organizată de Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR). De asemenea, va fi intensificată cooperarea cu Strategia UE pentru Regiunea Dunării, deja existentă.
Proiectul DANUBEPARKS STEP2.0 preconizează extinderea reţelei parcurilor dunărene până la douăzeci de parteneri. Primii paşi din anul 2009 au fost realizaţi cu 12 Arii Protejate; în cadrul noului proiect, sunt deja 18 arii participante! Noii parteneri vin din Ungaria, Serbia, Croaţia, Bulgaria, România şi Republica Moldova.
Marta Takac, director al Instituţiei Publice Vojvodinasume, care asigură managementul Ariilor Protejate Dunărene din Serbia Voivodina, afirmă: "Am inceput deja o mai strânsă cooperare cu reţeaua DANUBEPARKS şi am participat la mai multe activităţi în cursul primului proiect, fără a fi partener deplin. Faptul că am devenit un partener cu drepturi depline în proiectul DANUBEPARKS STEP2.0 şi vom coordona activităţile de protecţie a Plopului Negru - o specie emblematică pentru pădurile naturale de luncă - este de mare importanţă pentru noi ".
Dr. ing. Grigore Baboianu, director executiv adjunct al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, coordonatorul componentelor proiectului din Delta Dunării consideră că: „iniţiativa infiinţării reţelei parcurilor dunărene - DANUBEPARKS, adoptată în 2007 la Tulcea, s-a dovedit fericită şi foarte utilă. Consider că prin extinderea foarte previzibilă a reţelei se va putea realiza un culoar de protecţie ecologică, de-a lungul fluviului Dunărea, format în principal din ariile naturale protejate, parcuri şi rezervaţii şi chiar din situri de protecţie desemnate în acest scop".
În prezent, se desfăşoară discuţii cu alte organizaţii relevante în vederea unei mai strânse cooperări menite să asigure succesul pentru DANUBEPARKS ca voce puternică pentru natura Dunării - întrucât cooperarea s-a demonstrat a fi cheia pentru atingerea obiectivelor noastre.
Informaţii suplimentare despre DANUBEPARKS şi toate Ariile Protejate partenere găsiţi pe : www.danubeparks.org.
GUVERNATOR,
Viorica BÎSCĂ
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp