Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:22 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Recepţia la terminarea lucrărilor de consolidare şi modernizare a corpului 3 al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi

ro

21 Jun, 2012 18:39 1061 Marime text


Direcţia de comunicare

Comunicat de presă
21 iunie 2012


Recepţia la terminarea lucrărilor de consolidare şi modernizare a corpului 3 al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi


Astăzi, 21 iunie, a avut loc recepţia la terminarea lucrărilor la corpul 3 al Universităţii de Arte „George Enescu” din municipiul Iaşi. Obiectivul de investiţie este promovat şi finalizat în cadrul Proiectului de diminuare a riscurilor în cazul producerii calamităţiilor naturale şi pregătirea pentru situaţii de urgenţă – Componenta B: Reducerea riscului seismic, proiect implementat cu finanţare dintr-un împrumut de la Banca Mondială şi cofinanţarea Guvernului României, precum şi din bugetul beneficiarului.
Clădirea Universităţii a fost construită în anul 1903 şi extinsă în 1933. Corpul 3 se desfăşoară pe demisol, parter şi două etaje. Intervenţiile repetate în structura de zidărie realizate în decursul timpului şi acţiunea cutremurelor din 1940 şi 1977, favorizată de neconformităţile de alcătuire şi de calitatea relativ slabă a materialelor şi a execuţiei au dus la apariţia unor degradări majore asupra structurii clădirii.
Lucrările executate au avut ca obiectiv principal punerea în siguranţă a clădirii, urmărindu-se totodată reabilitarea şi refuncţionalizarea ei. Consolidarea a vizat structura cu elemente din beton armat, planşeul de la acoperiş, structura din zidărie prin cămăşuirea pereţilor, fundaţiile zidurilor transversale, demolarea aticului etc.
Clădirea este inclusă în lista monumentelor istorice, iar lucrările de consolidare au fost urmate de lucrări de modernizare şi refacere a elementelor de arhitectură, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Valoarea totală a investiţiei, la momentul recepţiei lucrărilor, este de 5.003.415,64  de lei, din care:
- din proiect (împrumut BIRD şi cofinanţarea Guvernului României): 2.583.613,85 de lei (reprezentând 52%);
- din sursele Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi: 2.419.801,79 de lei (reprezentând 48%).
Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (în calitate de administrator de proiect şi coordonator al lucrărilor) şi beneficiarul obiectivului (Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi) au realizat o investiţie care se aliniază la standardele actuale de management al situaţiilor de urgenţă, contribuind la creşterea gradului de siguranţă a obiectivului în cazul producerii unor seisme majore.

 

Biroul de presă

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii