Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:38 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Regio - Programul Operaţional Regional în 2010

ro

15 Dec, 2010 23:39 901 Marime text
Elena Udrea, ministrul dezvoltării regionale şi turismului, a prezentat astăzi, 15 decembrie, alături de Răzvan Murgeanu, secretar de stat, şi Gabriel Friptu, directorul Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Regional 2007 - 2013, bilanţul implementării POR în anul 2010.

Regio şi-a menţinut în 2010 dinamica din anii anteriori, reuşind atingerea ţintei propuse la începutul anului, aceea ca la finalul lui 2010 nivelul contractării să atingă valoarea de 3 miliarde de euro. În acelaşi timp, Regio se remarca între toate programele operaţionale implementate în România prin nivelul cel mai mare al rambursărilor, adică al banilor europeni efectiv absorbiţi, aşa cum arată datele Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale. În anul 2010, nivelul rambursărilor din fonduri FEDR este de peste 6 ori mai mare faţă de nivelul anului 2009.

"Ştim că întotdeauna este loc de mai bine, însă pe de altă parte trebuie să fim realişti şi să recunoaştem că programul a intrat efectiv „în lucru" în 2009, după semnarea primelor contracte de finanţare şi atribuirea contractelor de execuţie a lucrărilor. S-a discutat de nenumărate ori despre cât de greu este să atribui un contract de lucrări, din cauza legislaţiei şi a nenumăratelor contestaţii. Anul 2011 are o perspectiva bună în ceea ce priveşte gradul de absorbţie pentru ca sunt foarte multe proiecte în derulare care în 2012 se vor finaliza, deci evident vom avea şi solicitări de rambursare mai multe. Ne aşteptăm ca în 2013 să avem un vârf al cererilor de rambursare, prin cuplarea regulilor n+2 şi n+3", a declarat ministrul Elena Udrea.

Prin implementarea proiectelor deja semnate în cadrul Regio, se vor realiza 2352 km de drumuri judeţene, se vor crea 5427 de locuri de muncă, se vor reabilita 35 de unităţi spitaliceşti şi 64 de centre sociale, se vor echipa 582 de unităţi mobile de intervenţie în caz de urgenţă şi se vor reabilita 143 de şcoli de care beneficiază 13.700 de elevi. De asemenea, se vor înfiinţa 15 structuri de spijinire a afacerilor, se vor finanţa 305 microîntreprinderi, se vor reabilita 43 de obiective de patrimoniu cu potenţial turistic şi se vor sprijini 15 IMM-uri cu activitate turistică care vor deservi 200.000 turişti.

"Ţinta pe care ne-am asumat-o pentru anul acesta, de a contracta 3 mld Euro, nu a fost uşoară. În continuare, misiunea de a contracta restul fondurilor disponibile în cadrul Regio şi de a duce la bun sfârşit contractele este o provocare care va necesita o susţinută muncă de echipă," a declarat Răzvan Murgeanu.

Rata de absorbţie încurajatoare, dar care trebuie fără îndoială îmbunătăţită, se datorează modului în care a fost gândit fluxul financiar şi cel al documentelor, ca un sistem de verificare a cererilor de rambursare şi de plată bazat pe documente simplificate şi proceduri clare, previzionări ale fluxurilor de numerar, şi faptului că TVA se rambursează în acelaşi timp cu cheltuielile eligibile.

"Ne bucurăm că în ceea ce priveşte rambursarea cheltuielilor, gradul de eroare al beneficiarilor în pregătirea documentelor aferente cererilor de rambursare este scăzut, ceea ce înseamnă că mecanismele de control de la nivelul Organismelor Intermediare şi Autorităţii de Management sunt funcţionale," a declarat Gabriel Friptu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii