Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:47 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Relaxare şi voie bună la Ziua Lacului Razim

ro

17 Jul, 2012 21:39 1214 Marime text
Duminică, 15 iulie, la Stadionul Pescăruşul, localitatea Sarichioi - Judeţul Tulcea a avut loc festivalul „Ziua Lacului Razim", eveniment finanţat din fonduri europene care a avut ca obiectiv atragerea unui număr cât mai mare de turişti într-un paradis natural unde liniştea deplină şi natura neatinsă de om sunt singurele stăpâne iar peisajele par a fi neatinse de trecerea timpului.

În acest weekend, turiştii obosiţi de agitaţia urbană au ales evenimentul Ziua Lacului Razim.

Lacul Razim şi împrejurimile sale sunt locuri mirifice puţin cunoscute turiştilor, cu o natură sălbatică ce-şi urmează propriile legi în "plescăitul somnoros al valurilor", pline de mister, unde soarele răsare şi apune scânteietor din geana îndepărtată a mării.

Participanţii la festival au avut parte de multe surprize, jocuri şi concursuri (dintre care amintim concursul de vâslit) şi au descoperit legendele, tradiţiile şi obiceiurile din zona lacului Razim, chiar de la oamenii locului.

Turiştii prezenţi la eveniment au fredonat melodiile preferate alături de trupa Direcţia 5 începȃnd cu ora 19:00 şi alături de trupa Compact începȃnd cu ora 21:30.

În zona lagunei Razim-Sinoe, ca de altfel în întreaga Dobroge, multitudinea culturală este la ea acasă. Numărul mare de etnii reprezintă sursa uimitoarei complexităţi de tradiţii pe care o întâlnim aici. În ultimii ani, grupurile etnice (ruşi lipoveni, haholi sau ucrainieni, bulgari, turci, tătari, ţigani, greci, aromâni) din localităţile Deltei au început să se organizeze cu scopul păstrării datinei, credinţei şi limbii, astfel ca, nu au lipsit de la eveniment nici ansamblurile locale care prin muzică, joc şi voie bună, au încercat să prezinte publicului tradiţiile, legendele şi obiceiurile zonei.

Întinderea nesfârşită de apă, briza, aerul sărat şi nisipul fin au fost ideale pentru o baie de soare sau plimbări agale pe canalele din mijlocul stufului unde peisajele par ireale. Persoanele active au avut parte de adrenalină deoarece au putut alege excursii cu bicicleta, barca rapidă, lotca şi caiacul (pe Dunăre, canale şi lacul Razim), în căutarea cailor sălbatici sau a coloniilor de păsări.

Turiştii au putut vizita satele pescăreşti, izolate în mijlocul naturii virgine (singurele căi de acces la unele sunt canalele Dunării): multe flori, soare, nisip fin, case viu culorate, cu ornamente din lemn traforat şi acoperişuri din stuf.

Pe lângă aceste minunăţii naturale, cei însetaţi de cunoaştere au descoperit că zona lacului Razim abundă în vestigii istorice, comori spirituale lăsate de strămoşii acestor meleaguri.

Tururile tematice în această zonă s-au făcut atât cu barcă dar şi cu bicicleta. Traseele au fost pentru toate gusturile, atât pentru doritorii de a vizita lagua, delta propriu-zisă cȃt şi pentru cei care au dorit să viziteze marea.

Oamenii locului au fost calzi şi bucuroşi de oaspeţi. Fie că turiştii au ales una din zonele de campare, fie că s-au cazat pe la casele acelor oameni foarte primitori şi harnici, fie că au optat pentru numeroasele spaţii de cazare care se găsesc în satele de pe malul lacului, aceştia au trăit magia unor zile de neuitat.

Organizatorul evenimentului este Asociaţia Eco-Natura, iar proiectul este finanţat prin Regio - Program Operaţional Regional 2007-2013, axa prioritară 5 - Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, 53 - Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică.

Pentru informaţii suplimentare:

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii