Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:46 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reuniunea informala a Ministrilor responsabili cu dezvoltarea urbana din statele membre ale Uniunii Europene

ro

23 Jun, 2010 20:45 1176 Marime text
Ioan Andreica, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a participat în data de 22 iunie a.c., la Toledo, în Spania, la Reuniunea informală a Miniştrilor responsabili cu dezvoltarea urbană din statele membre ale Uniunii Europene.

Dezbaterile s-au axat pe următoarele teme: regenerarea urbană integrată, dezvoltarea urbană durabilă, dezvoltarea de noi instrumente de urbanism şi acţiune publică operaţionale, rolul cercetării dezvoltării şi inovării.

Discuţiile miniştrilor au avut în vedere găsirea de soluţii pentru dezvoltarea teritorială şi urbană durabilă în contextul crizei financiare şi economice globale. Miniştrii au dorit să se adopte o poziţie fermă cu privire la principiile dezvoltării urbanistice integrate, inteligente, sustenabile şi inclusive, întrucât consideră acest lucru drept singura cale prin care localităţile pot atinge o mai mare competitivitate economică, eco-eficienţă şi un progres civic. În contextul crizei, economia urbană trebuie reinventată, oraşele trebuie să apeleze la soluţii inteligente, să se încurajeze mobilitatea urbană durabilă, să crească eficienţa energetică şi să se gestioneze cu grijă tensiunile sociale.

Un moment important l-a reprezentat adoptarea Declaraţiei de la Toledo prin care se marchează un pas înainte în cooperarea interguvernamentală europeană şi în crearea unei agende urbane europene. Declaraţia priveşte provocările urbane actuale şigăsirea de soluţii pentru o dezvoltare urbană inteligentă, durabilă şi bazată pe coeziune socială, în contextul strategiei EU 2020.

Miniştrii europeni au atras atenţia asupra efectelor extinderilor urbane necontrolate a localităţilor europene, care implică ulterior costuri uriaşe pe care autorităţile locale nu le mai pot susţine şi au cerut limitarea acestora, subliniind faptul că teritoriul reprezintă o resură neregenerabilă.

Miniştrii europeni, Parlamentul European şi Comisia Europeana au convenit cu privire la necesitatea elaborării unor strategii şi planuri urbanistice integrate, bazate pe o viziune complexă, pe termen lung, care să armonizeze problemele de mediu natural şi construit, problemele economice, de cultură şi patrimoniu şi care să fie puse în practică cu consecvenţă. De asemenea, miniştrii au solicitat o mai bună coordonare între dezvoltarea oraşelor şi a localităţilor rurale vecine, precum şi o corelare a dezvoltării în zonele metropolitane.

De asemenea, pe agenda discuţiilor a figurat discutarea Referenţialului oraşului european durabil, un instrument de lucru conceput ca un sprijin pentru decidenţi în ceea ce priveşte atingerea criteriilor de durabilitate economică, ecologică, culturală şi socială a politicilor şi proiectelor derulate la nivelul oraşelor. Referenţialul contribuie la implementarea obiectivelor enunţate în Carta de la Leipzig privind oraşele durabile europene (2007) şi va intra în faza de testare şi finalizare, care urmează a fi realizată cu sprijinul Comisiei Europene. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a participat la grupul de lucru responsabil cu realizarea Referenţialului oraşului european durabil şi va continua activităţile de susţinere prin traducerea acestuia în limba romană şi testarea în două oraşe din România.

La eveniment au participat delegaţii conduse de miniştrii din celelalte 26 state membre ale Uniunii Europene, din cele trei state candidate (Croaţia, Republica Macedonia şi Turcia), din cele două state invitate (Norvegia şi Elveţia), reprezentanţi ai instituţiilor europene, ai unor agenţii şi asociaţii relevante pentru domeniu, precum şi ai unor organizaţii şi asociaţii europene din domeniul locuinţelor sociale şi dezvoltării urbane.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii