România a devenit preşedinte al Consiliului Executiv al OMT
România a devenit preşedinte al Consiliului Executiv al OMTRomânia o obţinut, în urma candidaturii depuse în această toamnă de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, funcţia de preşedinte al Consiliului Executiv al Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT).
Decizia, adoptată cu unanimitate de voturi, a fost luată ieri, 23 octombrie 2012, la Campeche (Mexic), unde are loc în aceste zile a 94-a sesiune a Consiliului Executiv al OMT. Intenţia de a candida pentru această funcţie a fost anunţată la reuniunea Consiliului din luna iunie, în contextul în care România a deţinut succesiv, în ultimii trei ani, funcţiile de membru, vicepreşedinte şi prim-vicepreşedinte în cadrul acestui organism.
„Suntem pregătiţi să îndeplinim cu succes mandatul de preşedinte, iar votul în unanimitate în favoarea României, exprimat de membrii Consiliului Executiv al OMT ieri în Mexic, confirmă încrederea membrilor acestui for în capacitatea noastră de a gestiona agenda Organizaţiei. Pe durata deţinerii preşedinţiei, de comun acord cu ceilalţi membri, vom stabili şi vom dezvolta o serie de proiecte menite să contribuie la atingerea obiectivelor OMT. Ca români, va trebui să ştim să profităm de această oportunitate şi pentru a ne promova pe harta turistică mondială" precizează ministrul Eduard Hellvig.
România va exercita mandatul de preşedinte al Consiliului Executiv al OMT pe o perioadă de un an, până în toamna anului 2013.
„Alegerea României în funcţia de preşedinte al structurii de conducere a OMT ne onorează şi ne responsabilizează. Votul de ieri reprezintă o recunoaştere la nivel internaţional a eforturilor depuse în domeniul turismului şi o oportunitate extraordinară pentru creşterea vizibilităţii ţării noastre în plan extern, atât ca destinaţie de turism, cât şi ca partener activ în domeniul turismului", a declarat secretarul de stat Cristian Bărhălescu, prezent la eveniment.
Consiliul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Turismului, format din 32 de state membre, este structura de conducere care coordonează activitatea organizaţiei în intervalul dintre sesiunile Adunării Generale şi asigură îndeplinirea activităţilor organizaţiei.
* * *
Organizaţia Mondială a Turismului este agenţia Naţiunilor Unite care coordonează promovarea la nivel internaţional a turismului responsabil, durabil şi accesibil. În prezent, OMT numără 155 de state membre cu drepturi depline, 6 membri asociaţi şi peste 400 de membri afiliaţi din sectorul privat, educaţional, asociativ şi public. Romania este stat membru fondator al OMT, din 1975, cu drepturi depline.
Structura Organizaţiei include, pe lângă Consiliul Executiv: Adunarea Generală, cu participarea tuturor membrilor, care se întruneşte o dată la doi ani; şase Comisii Regionale; Comitete specializate pe anumite problematici, precum buget-finanţe, statistici, pieţe şi competitivitate, dezvoltare durabilă, etica în turism, precum şi un Secretariat responsabil cu implementarea programelor OMT.
Biroul de presă
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp