Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:17 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Schimbând oraşe, creăm oportunităţi" 1 Octombrie - Ziua mondială a locuirii

ro

01 Oct, 2012 22:56 988 Marime text

Ziua mondială a locuirii este dedicată, în acest an, unei teme de mare actualitate: schimbarea oraşelor şi crearea de oportunităţi, temă prin care Organizaţia Naţiunilor Unite atrage atenţia asupra importanţei şi necesităţii unei mai bune planificări teritoriale şi urbane, în vederea stopării dezvoltărilor urbane haotice şi a expansiunii urbane necontrolate.

Schimbarea oraşelor printr-o mai bună planificare are impact nu numai în prezent, ci şi asupra generaţiilor viitoare. Acţiunile organizate pentru a celebra la nivel mondial acest eveniment se încadrează în noua campanie a Naţiunilor Unite "Eu schimb oraşul", campanie prin care se doreşte implicarea tuturor cetăţenilor în transformarea în bine a oraşelor în care trăiesc (http://www.imacitychanger.org/imacc/).

Oraşele din România se confruntă deja cu expansiunea urbană,fenomen strâns corelat cu mărimea demografică şi importanţa economică a oraşelor.În absenţa unei planificări a dezvoltării coordonate, acest fenomena generat zone de locuire izolate sau în care nu toate echipările edilitare moderne sunt prezente.

"Oportunităţile se nasc din necesitate, astfel încât o bună planificare a oraşelor ne poate duce către viitorul pe care ni-l dorim: oraşe în care fiecare individ are un adăpost adecvat, acces la apă, sănătate şi alte servicii de bază; oraşe cu acces la educaţie şi piaţa muncii; oraşe cu clădiri eficiente energetic şi sisteme de transport public eficiente; oraşe cu spaţii verzi şi spaţii publice armonioase; oraşe în care fiecare locuitor se simte acasă.", a declarat Eduard Hellvig, ministrul dezvoltării regionale şi turismului.

În anul 1985, la recomandarea Comisiei pentru Aşezări Umane, Adunarea Generală a desemnat prima zi de luni din luna octombrie ca Zi mondială a locuirii (rezoluţia 40/202 A). Prin sărbătorirea pentru prima dată a acestei Zile, în 1986 s-a marcat cea de-a zecea aniversare a primei Conferinţe Internaţionale Habitat, Conferinţa Naţiunilor Unite pentru aşezări umane (Vancouver, Canada, 1976).

Cu ocazia Zilei mondiale a locuirii, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului confirmă importanţa asumării responsabilităţii colective în vederea asigurării viitorului aşezărilor umane şi se angajează să continue politicile şi programele specifice, astfel încât calitatea locuirii în oraşele şi satele României să se amelioreze.

Biroul de presă

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii