Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:40 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Weeekend aglomerat la munte în jur de 154.000 de accese la transportul pe cablu şi peste 132.000 de maşini înregistrate

ro

17 Jan, 2012 23:17 942 Marime text
În jur de 154.000 de accese la punctele de transport pe cablu (telecabine, telegondole, telescaune, teleschiuri etc.) şi peste 132.000 de maşini au fost înregistrate în principalele staţiuni montane româneşti în weekendul trecut (13 - 15 ianuarie a.c.), potrivit datelor furnizate Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) de către autorităţile publice locale.
Clasamentul celor mai aglomerate staţiuni (în funcţie de numărul de accese la punctele de transport pe cablu) este condus de Poiana Braşov (aproape 63.500 de accese la punctele de transport pe cablu şi peste 100.000 de maşini înregistrate), Predeal (în jur de 36.000 de accese şi aproximativ 3.000 de maşini) şi Azuga (aproximativ 18.000 de accese şi 1.000 de maşini). Clasamentul continuă cu staţiunea Sinaia (în jur de 12.000 de accese şi peste 25.000 de maşini), Rânca (aproximativ 8.000 de accese şi 1.300 de maşini), Straja (aproape 3.500 de accese şi 600 de maşini), Borsec (aproape 11.000 de accese şi în jur de 800 de maşini) şi Şugaş-Băi (peste 1.700 de accese şi aproape 450 de maşini).
Purtătorul de cuvânt al MDRT, Bogdan Oprea, spune că datele înregistrate în weekendul trecut reprezintă recorduri pentru această perioadă în majoritatea staţiunilor. „Românii s-au bucurat din plin şi în acest weekend de zăpada din staţiunile montane. Majoritatea staţiunilor au fost pline de turişti şi au înregistrat recorduri pentru această perioadă a anului. Noile pârtii şi instalaţii de transport pe cablu inaugurate la sfârşitul anului trecut în Poiana Braşov au făcut ca şi zilele trecute această staţiune să fie cea mai căutată destinaţie montană din ţară. În Azuga, gradul de ocupare a unităţilor de primire turistică, hoteluri, cabane, pensiuni etc., a fost de 95%. Borsecul, ca să dau un alt exemplu, a avut în jur de 800 de turişti cazaţi şi aproximativ 1.500 de turişti în total, ceea ce reprezintă o creştere de 30 de ori a numărului de persoane raportat la perioada de dinaintea investiţiilor derulate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului în dezvoltarea domeniului schiabil de aici. Toate acestea sunt creşteri ale turismului care confirmă încă o dată că investiţiile ministerului sunt oportune şi necesare şi că acestea repun pe harta turistică staţiuni care, până nu demult, păreau să nu mai aibă nicio şansă de revenire. Ne-am propus să relansăm turismul de iarnă în România, iar cifrele înregistrate deja în acest sezon confirmă că strategia noastră este cea corectă", a declarat purtătorul de cuvânt al MDRT, Bogdan Oprea.

*
* *

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a derulat în ultimii ani investiţii de aproximativ 500 de milioane de lei în dezvoltarea infrastructurii turistice şi sportive în staţiunile montane româneşti. Numai în ultimii doi ani au fost construite 12 pârtii noi şi au fost extinse şi reamenajate alte în jur de 15 pârtii, de asemenea, au fost construite 9 instalaţii noi de transport pe cablu (telegondole, telescaune etc.) şi 21 de sisteme de producere a zăpezii artificiale.
Printre investiţiile în staţiunile montane derulate de MDRT sunt şi cele necesare organizării în România a Ediţiei de Iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) din 2013, care se va desfăşura pe Valea Prahovei în februarie 2013. Printre aceste investiţii se numără extinderea domeniilor schiabile de pe Valea Prahovei cu peste 40 de kilometri de pârtii noi, construirea unei trambuline olimpice pentru sărituri cu schiuri şi a anexelor (instalaţii de transport, tribune, parcări ş.a.), amenajarea a două trasee de biatlon cu utilizare permanentă iarnă-vară, construirea a trei instalaţii noi de transport pe cablu, construirea a două patinoare noi, dotarea cu instalaţii de înzăpezire artificială a tuturor pârtiilor din zonă şi amenajarea unui lac de acumulare pentru înzăpezire.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii