Invitatie la plimbare cu Auto Hibrid
Invitatie la plimbare cu Auto HibridFacultatea de Inginerie Mecanică, industrială şi maritimă din cadrul Universităţii Ovidius organizează vineri, 28 mai, începând cu orele 14.30, cursul festiv al studenţilor de la specializarea Autovehicule Rutiere. În cadrul ceremoniei va fi susţinută o dezbatere de către expert auto Dragoş DIMA de la Facultatea de Inginerie Mecanică, din cadrul Universităţii „Transilvania", Braşov.
La orele 16.30 studenţi îşi vor lansa prototipul HIBRID HY A.R, autovehicul cu motor electric dar şi termic. Hibridul poate atinge în oraş 50km/h, timp de 4-6 ore, iar în afara localităţii, prin intermediul motorului termic poate depăşi 100km/h.
Tot în cadrul aceloraşi manifestări, îi va fi decernat academicianului Gheorghe-Alexandru RADU, de la Facultatea de Inginerie Mecanică a Universităţii „Transilvania" Braşov, titlul de Doctor Honoris Causa. Ceremonia va avea loc în Aula Magna din Campusul Vechi al Universitatii Ovidius, Bd. Mamaia Nr. 124, la ora 17:00.
Prof. dr. ing. Gheorghe-Alexandru RADU s-a născut pe 1 februarie 1941 la Braşov. În anul 1957 a absolvit, ca şef de promoţie şi Diplomă de Onoare, Liceul „Andrei Şaguna" din Braşov.În anul 1963 a absolvit cursurile Facultăţii de Mecanică a Institutului Politehnic Braşov, secţia „Automobile şi tractoare", ca şef de promoţie.Traseul profesional al profesorului Gheorghe-Alexandru RADU începe în anul 1963 când devine şeful Laboratorului de Motoare cu Ardere Internă de la Catedra de automobile şi tractoare a Institutului Politehnic Braşov şi urmează parcursul logic, devenind în anul 1990 profesor universitar. Teza de doctorat „Cercetări teoretice şi experimentale privind aplicarea injecţiei la motoarele cu aprindere prin scânteie" a fost realizată sub conducerea profesorului Radu Mărdărescu şi susţinută în anul 1972. Ea s-a finalizat prin realizarea primului motor românesc cu injecţie de benzină, provenind din producţia de serie.
Ca urmare a acestei realizări a fost invitat între anii 1978 - 1981 la Technische Universität München (Institutul pentru Automobile), condus de profesorul Woschni şi la Technische Hochschule Stuttgart (catedra profesorului Ulf Essers) unde a lucrat în calitate de cercetător-colaborator.
După 1990, datorită prestigiului ştiinţific evidenţiat la diverse conferinţe şi congrese internaţionale precum şi rezultatelor obţinute de unii doctoranzi ai profesorului Gheorghe-Alexandru RADU - în stagiile de activitate din străinătate --, a fost chemat ca profesor invitat sau pentru cicluri de conferinţe la: Hochschule Technik Wirtschaft und Gestalung Konstanz, Fachhochschule Bochum, Technische Hochschule Karlsruhe / Institutul de maşini cu piston, Universitatea Carolo--Wilhelmina din Braunschweig, Universitatea din Poitiers, Universitatea „Paul Sabatier" din Toulouse, Universitatea din Orleans (unde a şi condus în co-tutelă internaţională o teză de doctorat care s-a finalizat prin realizarea unui motor pneumatic-termic).
Pentru a ilustra prestigioasa activitate ştiinţifică - profesională se evidenţiază faptul că a elaborat, susţinut şi publicat în volumele manifestărilor ştiinţifice internaţionale, naţionale, în reviste şi edituri, peste 125 lucrări (35 la conferinţe internaţionale din Italia, Germania, Spania, Franţa, Turcia, Cehia, Austria), 34 dintre acestea fiind indexate în baze de date internaţionale.A condus în calitate de director contracte de tip CNCSIS, CEEX, Granturi cu finanţare de la Banca Mondială, Granturi ale Academiei Române, sau a fost membru activ, într-un total de 56 contracte de cercetare ştiinţifică.Analizând opera ştiinţifică a profesorului Gheorghe-Alexandru RADU se pot deduce domeniile de competenţă şi etapele parcurse în cei 50 de ani de activitate:
Datorită excelentelor calităţi de cercetător şi de dascăl (calitate în care a publicat 16 cărţi cu caracter didactic sau monografic), s-a făcut cunoscut şi apreciat de către toţi cei ce lucrează în domeniul său de activitate, de către studenţi, doctoranzi şi tinerii dornici de afimare; a contribuit determinant la formarea unei adevărate şcoli de automobile, motoare şi tractoare - care a iradiat competenţe în toate firmele din acest areal din ţară, precum şi în învăţământul superior de profil din Piteşti, Craiova, Constanţa, Bacău, Oradea.
Este:Membru al Academiei de Ştiinte Tehnice din România; Membru al Society of Automotive Engineers of USA (S. A. E.);Membru al Deutscher Verband für Schweisstechnik und verwandte Verfahren, (DVS), Germania;Membru fondator al Societăii Inginerilor de Autovehicule din România (SIAR);Membru fondator al Societăţii Române de Mecanică şi Tehnică Aplicată (SRMTA);Membru fondator al fundaţiei "Profesor Radu Mărdărescu";Membru Fondator al Institutului de perfecţionare în Ingineria Mecanică şi Electrică a Autovehiculelor (IPIMEA);Preşedinte al Comisiei de Inginerie Aerospaţială, Autovehicule si Transporturi din cadrul CNATDCU (Comisia Naţională de Acreditare a Titlurilor Didactice şi a Concursurilor Universitare );Redactor Şef-Adjunct al „Revistei Inginerilor de Automobile" (RIA) din România;Expert evaluator CNCSIS şi ARACIS;Preşedinte al Comisiilor Tehnice şi Ştiinţifice la câteva Conferinţe internaţionale .
Din anul 2001, domnul profesor Gheorghe-Alexandru RADU este cadru didactic asociat la Universitatea „Ovidius" din Constanţa, aducându-şi o contribuţie, deloc de neglijat, la dezvoltarea secţiilor de Automobile şi de Autovehicule Rutiere specializările zi şi IFR (învăţământ cu frecvenţă redusă), din această prestigioasă instituţie de învăţământ superior. A condus peste 20 de lucrari de diploma şi absolvire, a fost preşedinte al Comisiei de susţinere a proiectelor de diplomă şi a lucrărilor de absolvire de peste zece ori, a fost titular şi a susţinut continuu de la înfiinţarea specializărilor cu profil auto cursurile de Calculul şi construcţia motoarelor termice, Instalaţii auxiliare ale motoarelor termice, Instalaţii auxiliare avansate, etc. Promovând continuu performanţa alături de cadrele didactice care coordonează activitatea specializării Autovehicule rutiere în Facultatea de Inginerie Mecanică, Industrială şi Maritimă din Universitatea „Ovidius" Constanţa, a participat şi a mobilizat întreaga comunitate academică romanească din domeniul auto şi a impulsionat contactele internaţionale ale Facultăţii noastre prin relaţiile domniei sale, facilitând cooperarea şi parteneriatul semnat cu Universitatea din Konstantz Germania.
Biroul de presă al Universităţii Ovidius
28 mai 2010
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp