Metodologiei de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat - 2010
Metodologiei de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat - 2010Conform Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat - 2010, art. 21 (2) Presa are acces în unităţile de învăţământ liceal care organizează probe de evaluare a competenţelor lingvistice si digitale sau în centrele de examen numai cu avizul preşedintelui comisiei şi însoţită de un membru al comisiei, exclusiv înainte de începerea sau după încheierea probelor. Pentru realizarea materialelor specifice presei (înregistrări/fotografii/preluări de imagine) este necesar acceptul persoanelor care apar în materialele respective.
25.06.2010
Inspector şcolar de specialiate,
Cristina Maria Ivan
Conform Calendarului şi Metodologiei de organizare a examenului de bacalaureat - 2010, luni 28 iunie, se va desfăşura în cele 26 de centre de examen prima probă scrisă din cadrul examenului de bacalaureat - Limba şi literatura română, pe care o vor susţine 7.412 elevi.
Următoarea probă scrisă va fi susţinută pe data de 30 iunie 2010 şi este diferenţiată în funcţie de filieră, profilurile şi specializare (a. matematică - pentru profilul real din filieră teoretică, pentru toate profilurile din filiera tehnologică şi profilul pedagogic - specializarea învăţători-educatoare, din filiera vocaţională; b. istorie - pentru profilul umanist din filiera teoretică şi pentru toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională, cu excepţia celor menţionate la punctul a).
Ultima probă din cadrul examenului de bacalaureat va avea loc pe data de 2 iulie 2010 şi constă în susţinerea unei probe scrise pentru care elevii au optat în funcţie de filiera, profilul şi specializările urmate (a. fizică, chimie, biologie şi informatică - pentru profilul real din filiera teoretică, pentru profilul tehnic şi profilul resurse naturale şi protecţia mediului din filiera tehnologică şi pentru profilul militar din filiera vocaţioală; b. geografie, filosofie, logică şi argumentare, economie, psihologie şi, după caz, sociologie - pentu profilul umanist din filiera teoretică, pentru profilul servicii din filiera tehnologică şi pentru toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională, cu excepţia celui menţionat la punctul a).
Accesul candidaţilor în centrul de examen este permis pe baza actului de identitate în intervalul 7.30-8.30, iar proba scrisă va începe la ora 9.00.
Subiectele pentru probele scrise de examen se elaborează de către Centrul Naţional pentru Curriculum si Evaluare în Învăţământul Preuniversitar si se stabilesc ţinându-se seama de următoarele criterii: să fie în concordanţă cu programele şcolare si cu programele de bacalaureat, să fie proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacitatea candidaţilor de analiză, de sinteză, de generalizare si abstractizare, să asigure o cuprindere echilibrată a materiei studiate, să aibă un grad de complexitate corespunzător conţinutului programelor şcolare si al programelor de bacalaureat, pentru a fi tratate în timpul stabilit: 3 ore şi să solicite demonstrarea competenţelor prevăzute în aceste programe.
Evaluarea lucrărilor scrise se efectuează, pe baza baremului de evaluare şi notare, în cadrul celor şase centre zonale de evaluare, de doi profesori evaluatori.
Examenul naţional de bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii de liceu care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română şi într-o limbă de circulaţie internaţională şi proba de evaluare a competenţelor digitale, au susţinut toate probele scrise prevăzute în prezenta metodologie, obţinând cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea şi au obţinut, la probele scrise precizate la alin. art. 41, alin. (1) lit. E), cel puţin media 6.
Candidaţii care au fost eliminaţi de la o probă, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen", fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării. Se consideră că aceşti candidaţi nu au promovat examenul de bacalaureat.
Rezultatele vor fi afişate pe data de 4 iulie 2010, până la orele 16.oo, contestaţiile se pot depune în aceeaşi zi, în intervalul orar 16.00-20.00, urmând ca pe data de 8 iulie să fie afişate rezultatele finale.
25.06.2010
Inspector şcolar de specialitate,
Cristina Maria Ivan
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp