Proiectul Caravana inovarii 16.12.2008
Proiectul Caravana inovarii 16.12.2008Prof.univ.dr. Anton Anton, ministrul educatiei, cercetarii si tineretului si prof.univ.dr. Alexandru Emil Aldea, vice-presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica vor sustine o conferinta de presa joi, 18 decembrie 2008, ora 11,00, la sediul Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica. Tema: "Cresterea competitivitatii pin cercetare-inovare - o solutie pentru relansarea economica. Concluziile Caravanei inovarii" .
Proiectul Caravana inovarii, aflat la prima editie, isi prezinta rezultatele. Proiectul a fost initiat de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) pentru a sustine cresterea competititvitatii companiilor romanesti utilizand rezultatele cercetarii nationale. Initiativa este in consonanta cu Strategia Naţională de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare 2007-2013 care urmăreşte creşterea competitivităţii economiei româneşti prin inovare, cu impact direct asupra creşterii capacităţii tehnologice a întreprinderilor, care vor beneficia de serviciile oferite de platformele şi reţelele integrate de cercetare. Se inscrie in strategia Uniunii Europene de transformare a economiei europene in cea mai competitiva economie bazata pe cunoastere din lume.
Caravana inovarii a reunit cele mai bune rezultate cu aplicabilitate imediata ale institutelor de cercetare din Romania, specialisti in finantari pentru proiectele intiate de ANCS (prin CNMP si AMCSIT) sau pentru fonduri europene, oameni de afaceri din intreprinderi inovative, autoritati publice locale. S-a desfasurat in cele 8 regiuni de dezvoltare economica a Romaniei. Au fost organizate 15 conferinte cu participarea cercetatorilor, a oamenilor de afaceri si a autoritatilor locale, 28 de vizite la intreprinderi inovative si intalniri cu reprezentantii administratiei publice locale.
Opiniile participantilor la conferinte au fost sintetizate si analizate de IRECSON - un institut independent de proiectul Caravanei inovarii, pe baza unor chestionare completate la fata locului.
Rezultatele imediate ale Caravanei inovarii s-a concretizat in deschiderea negocierilor pentru incheierea de contracte de transfer tehnologic, achizitionare de brevet sau achizitionare de produse si servicii. De asemenea, s-au stabilit contacte in vederea incheierii unor parteneriate intre firme inovative si institute de cercetare, care vor conduce la colaborare de tip coaching, de care unele firme au nevoie sau la dezvoltarea unor produse sau tehnologii special construite pentru firmele respective.
Caravana inovarii a atras atentia oamenilor de afaceri si comunitatilor locale asupra potentialului pe care il au cercetarea, dezvoltarea, inovarea in Romania pentru dezvoltarea competitivitatii firmelor. A constituit un prilej pentru profilarea unor consortii in vederea aplicarii pentru proiecte in Programul Inovare.
Participarea si rezultatele Caravanei inovarii - inclusiv transmisiunile live de la conferinte si inregistrarile acestora - sunt amplu mediatizate pe www.fabricadebani.ro si www.competitivitate.ro.
La aceasta conferinta de presa va fi lansat si Inobarometrul - cea mai recenta analiza realizata de Centrul de informare tehnologica IRECSON. Bogdan Ciocanel, directorul CIT IRECSON va prezenta acest raport despre inovare la nivelul regiunilor de dezvoltare, analiza si ierarhizarea capacitatii regiunilor de a crea si mentine un mediu care sustine inovarea pentru operatorii economici.
Conferinta de presa se va desfasura joi, 18 decembrie, ora 11,00, la sediul ANCS din strada Mendeleev, nr.21-25, et.3, camera 301. Pentru informatii suplimentare va invitam sa o contactati pe d-na Liliana Cazac, manager de proiect, la telefon 211.48.29, e-mail: liliana.cazac@mct.ro si pe d-na Iuliana Velniciuc, mobil: 0742103087, e-mail: iuliana.velniciuc@gmail.com.
George Bala
Director
Directia Transfer Tehnologic si Infrastructuri
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp