Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:58 27 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat ANAF - 26.08.2014

ro

25 Aug, 2014 13:41 1709 Marime text
Referitor la colectarea impozitului pe venitul agricol urmare implementării Ordinului 1714/3246/2013, Compartimentul de Comunicare, Relaţii Publice şi Mass-Media aduce la cunoştinţă:


În conformitate cu prevederile OMFP nr. 1714/2013 şi ale OMDRAP nr. 3246/2013, publicate în Monitorul Oficial nr. 648 din 22.10.2013, contribuabilii au posibilitatea achitării impozitului pe venitul agricol şi a contribuţiei de sănătate aferentă la sediul primăriilor de care aparţin, urmare încheierii de protocoale între unităţile administrativ teritoriale şi administraţiile judeţene ale finanţelor publice teritoriale, încă de anul trecut.
Reamintim că în categoria veniturilor din activităţi agricole sunt incluse veniturile obţinute individual sau într-o formă de asociere, fără personalitate juridică din: cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea plantaţiilor viticole, pomicole, arbuştilor fructiferi şi alte asemenea, precum şi creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.
Declararea veniturilor din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit se face prin completarea şi depunerea la organul fiscal competent a Formularului 221 „Declaraţie privind veniturile din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit”.
Ulterior depunerii declaraţiei, organul fiscal emite decizia de impunere anuală, conform căreia se face  plata impozitului către bugetul de stat în două rate egale, termenul de plată fiind: 25 octombrie pentru prima tranşă şi 15 decembrie inclusiv pentru tranşa a doua.
Impozitul pe venitul din activităţi agricole se calculează de organul fiscal competent prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activităţi agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final.
Conform procedurii, sumele aferente se încasează la casieria unităţii administrativ - teritoriale în baza listelor comunicate de organele fiscale, a deciziilor de impunere sau plată ale  contribuabililor şi sunt depuse în termen de maxim cinci zile lucrătoare în trezoreria operativă, în contul 50.42.
În acest context, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi, prin AJFP-urile administrate: Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea, a înregistrat încasări la bugetul general consolidat din impozitul pe venitul agricol, până la data de 31 iulie 2014, în sumă de 412.923 lei, defalcat astfel:

AJFP Brăila – 98.179 lei
AJFP Buzău – 45.422 lei
AJFP Constanţa - 78.591 lei
AJFP Galaţi – 132.124 lei

AJFP Tulcea – 177.854 lei
AJFP Vrancea – 12.877 lei

Din punct de vedere al colaborării cu unităţile administrative teritoriale, numărul de protocoale încheiate în fiecare judeţ este următorul:

AJFP Brăila – 29
AJFP Buzău – 52
AJFP Constanţa - 16
AJFP Galaţi – 25

AJFP Tulcea – 46
AJFP Vrancea – 54
Lista primăriilor unde contribuabilii pot achita impozitul pe venitul agricol poate fi accesată urmărind link-ul: http://static.anaf.ro/static/10/Galati/Gl1_132.pdf

„Măsura legislativă şi-a dovedit eficienţa în practică, contribuabilii fiind primii avantajaţi de faptul că astfel nu mai sunt nevoiţi să se deplaseze la unităţile fiscale cărora sunt arondaţi, aflate de obicei la zeci de kilometri distanţă de domiciliul fiscal. Cel de-al doilea avantaj este diminuarea aglomerării la ghişeele trezoreriilor teritoriale, mai ales în perioada apropiată scadenţei termenului de plată”, a arătat dl. Eugen Ciorici, directorul general al DGRFP Galaţi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii