Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:32 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Depunerea declaraţiei în vederea stabilirii CASS, obligatorie pentru anumite categorii de persoane fizice

ro

10 Oct, 2016 16:59 1631 Marime text
Persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor menţionate la art. 155 din Codul Fiscal (vezi anexa) datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate astfel:
        a) lunar, prin aplicarea cotei individuale de contribuţie asupra bazei de calcul reprezentând valoarea salariului de bază minim brut pe ţară, şi au obligaţia să plătească contribuţia de asigurări sociale de sănătate pe o perioadă de cel puţin 12 luni consecutive, începând cu luna în care se depune declaraţia sau
        b) la data la care accesează serviciile acordate de sistemul public de asigurări sociale de sănătate potrivit legii, prin depunerea declaraţiei, aplicând cota individuală de contribuţie asupra bazei de calcul reprezentând valoarea a de 7 ori salariul de bază minim brut pe ţară.

De asemenea, persoanele fizice care realizează venituri lunare exclusiv din investiţii şi/sau din alte surse ale căror baze lunare de calcul se situează sub nivelul valorii salariului de bază minim brut pe ţară şi nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuţiei se suportă din alte surse datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate în aceleași condiții descrise mai sus.

Plata contribuției de asigurări sociale de sănătate se face fie lunar, până la data de 25 inclusiv a fiecărei luni, începând cu luna următoare depunerii declarației, fie la data depunerii declaraţiei, în funcție de opțiunea exercitată de persoana fizică.
*   *  *
Proiectele de acte normative, iniţiate de ANAF, sunt făcute publice pe site-ul instituţiei la adresa www.anaf.ro, domeniul INFO ANAF/ Transparenţa decizională. De asemenea, acestea pot fi consultate la Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Mass-Media din cadrul ANAF, cu sediul în str. Apolodor nr.17, sector 5, Bucureşti.Eventualele sugestii, propuneri sau opinii referitoare la acest proiect de act normativ pot fi transmise în scris la Serviciul Comunicare, Relatii Publice si Mass-Media - cu menţiunea “Conf.Legii nr.52/2003”, la următoarele adrese:

·        Prin scrisori la adresa poştală: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, str.Apolodor nr.17, sector 5 Bucuresti 050741 - la Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Mass-Media;
·        Electronic la adresa de mail: relatiipublice.anaf@mfinante.ro
·        Prin fax la numarul: 021-319.98.57.
Pentru a avea acces la informaţiile de presa privind aplicarea Legii nr.52/2003 privind transparenţa decizională în Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, se poate accesa domeniul INFO ANAF / Comunicate  de presă aflat pe site-ul instituţiei.


Anexa

        ART. 155 - Categorii de venituri supuse contribuțiilor de asigurãri sociale de sãnãtate(1) Contribuabilii/Plãtitorii de venit la sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, prevãzuți la art. 153 , datoreazã, dupã caz, contribuții de asigurãri sociale de sãnãtate pentru urmãtoarele categorii de venituri:a) venituri din salarii sau asimilate salariilor, definite conform art. 76 ;

b) venituri din pensii, definite conform art. 99 ;

c) venituri din activitãți independente, definite conform art. 67 ;

d) venituri din asocierea cu o persoanã juridicã, contribuabil potrivit titlului II sau III , pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 alin. (7) - (9);


e) venituri din cedarea folosinței bunurilor, definite conform art. 83 ;

f) venituri din investiții, definite conform art. 91 ;

g) venituri din activitãți agricole, silviculturã și pisciculturã, definite conform art. 103;

h) venituri din alte surse, definite conform art. 114 și 117;

i) indemnizații de șomaj;

j) indemnizații pentru creșterea copilului;

k) ajutorul social acordat potrivit Legii nr. 416/2001, cu modificãrile și completãrile ulterioare;

l) indemnizații pentru incapacitate temporarã de muncã drept urmare a unui accident de muncã sau unei boli profesionale.

(2) Pentru veniturile prevãzute la alin. (1) se datoreazã contribuții de asigurãri sociale de sãnãtate și în cazul în care acestea sunt realizate de persoanele fizice aflate în situațiile prevãzute la art. 60.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii