Ministerul Justitiei Întâlnirea ministrului Justiției, Stelian ION, cu E.S. Marjut AKOLA, Ambasadoarea Finlandei în România, şi cu E.S. Therese Hydén, Ambasadoarea Suediei în România
Ministerul Justitiei: Întâlnirea ministrului Justiției, Stelian ION, cu E.S. Marjut AKOLA, Ambasadoarea Finlandei- Ieri, 9 martie 2021, ministrul Justiției, Stelian ION, a avut o întâlnire cu E.S. Marjut AKOLA, Ambasadoarea Finlandei în România, şi cu E.S. Therese HYDEN, Ambasadoarea Suediei în România. Temele de interes pentru cei trei oficiali au fost legate atât de agenda internă, cât şi de cea europeană. Astfel, au fost abordate aspecte privind stadiul proiectelor de modificare a legilor justiţiei, pentru a fi puse în acord cu recomandările Comisiei Europene, cu avizele GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia. De asemenea, s-a discutat pe marginea Mecanismului privind Statul de Drept şi a modului de articulare a acestuia cu MCV.
„Mulțumim României pentru susținerea Mecanismului privind Statul de Drept în cursul negocierilor purtate în timpul Președinției Consiliului UE deținute de Finlanda. Evaluarea orizontală a Statelor Membre pe aspecte ce ţin de respectarea statului de drept este o garanție a funcționării democrației la nivelul întregii Uniuni Europene”, a declarat E.S. Marjut AKOLA.
Cooperarea bilaterală va fi consolidată în domenii precum: combaterea traficului de ființe umane și protejarea victimelor acestui fenomen, combaterea criminalității de mediu, digitalizarea sistemelor judiciare.
„Apreciem dialogul deschis şi onest pe teme de interes pentru statele noastre. Contăm pe sprijinul României în negocierile dosarelor prioritare ale viitoarei Președinții suedeze a Consiliului UE, care va începe în ianuarie 2023. Una dintre prioritățile agendei pe justiție va fi cea privind transferul de proceduri între Statele Membre ale Uniunii Europene, temă care a fost antamată, la nivel tehnic, şi pe parcursul Președinției României ”, a declarat E.S. Therese HYDEN.
Un alt subiect de discuție s-a referit la reformele demarate de cele trei state în domeniul justiției.
„Este limpede că modificări ale cadrului normativ şi instituțional privind justiția generează discuții în statele membre ale Uniunii. Nu doar în România există astfel de discuții, dar ceea ce ne diferențiază este că, pe de o parte, trebuie să îndreptăm aspectele problematice din trecut şi, pe de altă parte, să consolidăm independența şi eficiența justiției în ansamblu. Sperăm ca, în viitorul nu foarte îndepărtat, România să fie evaluată la fel ca celelalte State membre, doar în cadrul Mecanismului privind Statul de Drept”, a declarat ministrul Justiţiei.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp