20 de ani de functionare a Centrului Regional de Protecte a Mediului pentru Europa Centrala si de Est
20 de ani de functionare a Centrului Regional de Protecte a Mediului pentru Europa Centrala si de EstPe lîngă László Borbély, la reuniune au mai participat încă 10 miniştri ai mediului din state ale Europei Centrale şi de Est, precum şi înalţi demnitari din cele 29 de state semnatare ale Cartei REC.
Principalul obiectiv al reuniunii a constat în semnarea, de către statele membre REC, a "Declaraţiei Statelor semnatare a Cartei Centrului Regional de Protecţie a Mediului pentru Europa Centrală şi de Est".
În intervenţia sa la lucrările reuniunii, László Borbély a declarat că "Sunt onorat să mă aflu aici, la un eveniment de o asemenea importanţă pentru REC. În cei douăzeci de ani de la înfiinţarea sa, am obţinut cu toţii o experienţă benefică prin cooperarea interguvernamentală, cu ONG-uri şi companii din sectorul privat. Pot spune că avem experienţa necesară să conservăm moştenirea cea mai de preţ a umanităţii, natura, şi să o lăsăm, la rândul nostru, generaţiilor viitoare".
Potrivit lui László Borbély, REC a avut succese notabile în ceea ce priveşte lupta cu efectele schimbărilor climatice. "Una dintre cele mai mari provocări ale vremurilor noastre constă în lupta împotriva efectelor schimbărilor climatice. Acum, mai mult ca oricând, trebuie să acţionăm în folosul întregii planete printr-o serie de programe şi politici de mediu, prin care să stopăm poluarea şi efectele adverse ale acesteia", a precizat László Borbély.
Protejarea mediului începe cu schimbarea mentalităţilor. "Conservarea şi protejarea naturii înseamnă, în primul rînd, o nouă mentalitate. Această problemă majoră, sensibilă, trebuie învăţată şi interiorizată de fiecare dintre noi, astfel încât să devenim prieteni ai mediului, să asigurăm viaţa planetei şi dezvoltarea durabilă a acesteia sub aspectul mediului", a afirmat László Borbély.
Printre subiectele reuniunii s-au regăsit teme precum eforturile REC pentru combaterea schimbărilor climatice; Colaborarea dintre REC şi UNDP; colaborarea dintre REC şi noile state membre ale UE în domenii precum deşeuri, apă potabilă sau biodiversitate.
În calitatea sa de preşedinte al Comisiei O.N.U pentru Dezvoltare Durabilă, László Borbély a invitat atît înalţii demnitari cît şi guvernele ţărilor din Europa Centrală şi de Est, membre ale REC, să participe şi să faciliteze luarea deciziilor în cadrul CSD 19.
Centrul Regional de Protecţie a Mediului (REC) este o organizaţie internaţională care are ca obiectiv acordarea de asistenţă pentru rezolvarea problemelor legate de mediu.
Centrul Regional de Protecţie a Mediului (REC) îşi îndeplineşte acest obiectiv prin colaborarea la nivel guvernamental, cu ONG-uri, cu reprezentanţii mediului de afaceri şi cu beneficiarii proiectelor cu privire la mediu, asigurând liberul schimb de informaţii şi accesul publicului la decizia de mediu.
Centrul Regional de Protecţie a Mediului (REC) a fost fondat în 1990 de către SUA, Comisia Europeană şi Ungaria. În prezent Centrul Regional de Protecţie a Mediului (REC) numără 29 de state semnatare ale „Cărţii Centrului Regional de Mediu pentru Europa Centrală şi de Est", cât şi Comisia Europeană.
DIRECŢIA DE COMUNICARE
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp