4 noi contracte prin POS Mediu semnate de Borbély
4 noi contracte prin POS Mediu semnate de BorbélyLa evenimentul de semnare a 4 contracte de investiţii în infrastructura de mediu finanţate din fonduri europene, ministrul László Borbély a facut apel la autorităţile locale să accelereze implementarea proiectelor şi cheltuirea fondurilor pe care le primesc
Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a semnat joi, 23.02.2011, împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor locale beneficiare, patru contracte de investiţii în infrastructura de mediu, finanţate din fonduri europene, prin Programul Operaţional Sectorial „Mediu", în valoare de 288 milioane euro.
Contractele de finanţare vizează modernizarea sistemului de termoficare din municipiul Botoşani, sistemul de apă/apă uzată din judeţele Buzău şi Timiş şi managementul integrat al deşeurilor în judeţul Neamţ.
" În momentul de faţă, România este pe locul întâi la semnarea şi aprobarea proiectelor mari de infrastructură şi putem să ne mândrim cu acest lucru. În acest moment avem proiecte aprobate în valoare de 3,8 miliarde de euro şi proiecte semnate în valoare de 3,4 miliarde euro. Deja , din punct de vedere al agendei pe 2007-2011 ne încadrâm în previziuni, şi chiar le vom depăşi în ceea ce priveşte semnarea contractelor. Cu toate acestea, cea de-a doua fază, a implementării şi a absorbţiei fondurilor, ce intră în responsabilitatea autorităţilor locale, lasă încă de dorit. Ne preocupă ce se întâmplă în acest domeniu unde nu suntem mulţumiţi. Pentru acest lucru, fac un apel la responsabilii din autorităţile locale de a se informa, a colabora pentru a nu repeta greşelile celor care au licitat în perioada trecută şi să înceapă investiţiile cât mai repede", a declarat Ministrul Mediului şi Pădurilor.
Proiectul "Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Botoşani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice" are o valoare totală de 36.578.800 Euro fără TVA, din care finanţare nerambursabilă din Fondul de Coeziune este de 18.289.400 Euro. Obiectivul este reabilitarea centralelor de termoficare existente şi a reţelelor de alimentare cu energie termică în Botoşani, în vederea conformării cu acquis-ul comunitar de mediu relevant şi cu politica Uniunii Europene în ceea ce priveşte reducerea poluării aerului şi a impactului asupra schimbărilor climatice în municipiul Botoşani. Populaţia beneficiară a proiectului va fi de aproximativ 115.000 locuitori.
Cel de-al doilea proiect semnat a fost "Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Buzău" este de 99 376 000 Euro fără TVA, din care finanţare nerambursabilă din Fondul de Coeziune 76 763 921 Euro. Populaţia beneficiară a proiectului va fi de aproximativ 191 000 locuitori. Obiectivul general al Proiectului constă în îmbunătăţirea calităţii apei şi accesul la infrastructura de apă şi canalizare prin furnizarea unor servicii de alimentare cu apă şi canalizare în conformitate cu practicile şi politicile UE în domeniu, în majoritatea zonelor urbane până în anul 2014.
Proiectul "Extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Timiş", semnat tot astăzi, are o valoare totală de 118.871.000 Euro fără TVA, din care finanţare nerambursabilă din Fondul de Coeziune 87.860.585 Euro. Populaţia beneficiară este de aproximativ 159.997 locuitori iar obiectivul este îmbunătăţirea calităţii apei şi accesul la infrastructura de apă şi canalizare prin furnizarea unor servicii de alimentare cu apă şi canalizare în conformitate cu practicile şi politicile UE în domeniu, în majoritatea zonelor urbane până în anul 2014.
Pentru proiectul "Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Neamţ", valoarea totală este de 33.412.188 Euro fără TVA, din care 24.289.748 Euro reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. Întreaga populaţie a judeţului, aproximativ 557.400 locuitori (la nivelul anului 2010) va beneficia de acest proiect, care va fi implementat pe o perioadă de 44 de luni. Printre obiective se numără îmbunătăţirea şi extinderea la nivel judeţean a colectării deşeurilor municipale şi transportul acestora, cu asigurarea unei rate de colectare a deşeurilor de 100% în zonele urbane şi rurale precum şi extinderea sistemului de colectare selectivă a deşeurilor reciclabile, în vederea asigurării ţintelor privind deşeurile de ambalaje.
Direcţia de Comunicare
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp