6 proiecte de investitii pentru infrastructura de mediu transmise spre aprobare la C.E
6 proiecte de investitii pentru infrastructura de mediu transmise spre aprobare la C.EDirecţia Generală pentru Managementul Instrumentelor Structurale
Ministerul Mediului a transmis spre aprobare la Comisia Europeană 6 proiecte majore de modernizare a infrastructurii din domeniul protecţiei mediului în valoare totală de peste 400 milioane de Euro
Ministerul Mediului a transmis spre aprobare Comisiei Europene, în cursul lunilor noiembrie-decembrie 2009, 6 proiecte majore de investiţii în infrastructura de mediu. Aceste proiecte vizează sectorul de apă/apă uzată (judeţele Bistriţa şi Vrancea), sectorul managementului integrat al deşeurilor (judeţul Arad) şi termoficare (oraşele Bacău, Iaşi şi Timişoara). Principalele caracteristici ale proiectelor amintite sunt următoarele:
Proiectul “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bistriţa-Năsăud” are o valoare totală de: 83.251.651 Euro. Proiectul presupune investiţii în tratarea şi distribuţia apei potabile şi extinderea sistemelor de colectare şi tratare a apei uzate în localităţile Bistriţa, Năsăud, Beclean, Sângeorz Băi, Brăniştea, Caianu Mic, Feldru, Maieru, Nimigea, Petru Rareş, Rodna, Salva, Sieu-Magheruş, Sieu-Odorhei, Sintereag, Telciu, Uriu. Un număr de aproximativ 316.787 locuitori va beneficia de acest proiect.
Investiţiile finanţate prin proiectul “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Vrancea” vizează extinderea şi reabilitarea surselor de apă, a reţelelor de distribuţie şi a staţiilor de tratare a apei, extinderea şi reabilitarea rezervoarelor de apă, a staţiilor de pompare şi reabilitarea şi extinderea sistemelor de colectare şi tratare a apei uzate. Aproximativ 159.997 de locuitori din localităţile Focşani, Odobeşti, Mărăşeşti. Panciu, Adjud şi Homocea vor beneficia de rezultatele acestui proiect. Valoarea totală a proiectului este de 107.068.653 Euro.
Prin proiectul “Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Arad” se vor realiza investiţii vizând construirea a 4 staţii de transfer şi a unor facilităţi de compost şi sortare, închiderea şi ecologizarea a 10 depozite urbane şi rurale de deşeuri neconforme şi achiziţionarea de echipamente de colectare a deşeurilor. Valoarea totală a proiectului este de 29.187.896 Euro.
Cea mai mare parte a populaţiei judeţului Arad, aproximativ 457.146 de locuitori, va beneficia de rezultatele acestui proiect, prin care se va asigura colectarea deşeurilor în proporţie de 100% în mediul urban şi rurual.
Proiectul “Reabilitarea sistemului de termoficare in municipiul Bacău în vederea conformării cu standarele de mediu privind emisiile în atmosfera şi pentru sporirea eficienţei energetice în procesul de furnizare a termoficării urbane” are o valoare totală de 63.197.286 Euro şi se adresează celor aproximativ 66.700 de locuitori ai municipiului Bacău racordaţi la sistemul existent de încălzire şi distribuie energie termică.
Proiectul presupune investiţii in reabilitarea centralelor de termoficare existente şi a reţelelor de distribuţie a energiei termice în municipiul Bacău, în vederea conformării cu acquis-ul comunitar de mediu relevant şi cu politica UE în ceea ce priveşte reducerea poluării aerului şi a impactului asupra schimbărilor climatice. Proiectul va permite reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu peste 16%, a oxidului de azot cu 20% şi a concentraţiilor emisiilor de pulberi cu peste 72%, care în prezent depăşesc limita maximă admisă.
Proiectul “Reabilitarea sistemului de termoficare în municipiul Iaşi în vederea conformarii cu standarele de mediu privind emisiile în atmosfera şi pentru sporirea eficientei energetice în procesul de furnizare a termoficarii urbane” are o valoare totală de 61.237.712 Euro şi se adresează celor aproximativ 158.000 de locuitori ai municipiului Iaşi beneficiari ai sistemului existent de încălzire şi distribuie energie termică.
Proiectul presupune investiţii in reabilitarea centralelor de termoficare existente şi a reţelelor de distribuţie a energiei termice în municipiul Iaşi. Proiectul va permite reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 14%, a oxidului de azot cu 51% şi a concentraţiilor emisiilor de pulberi cu 29%, care în prezent depăşesc limita maximă admisă.
Proiectul “Reabilitarea sistemului de termoficare în municipiul Timişoara în vederea conformării cu standarele de mediu privind emisiile în atmosferă şi pentru sporirea eficienţei energetice în procesul de furnizare a termoficării urbane” are o valoare totală de 58.346.720 Euro şi se adresează celor aproximativ 224.360 de locuitori ai municipiului Timişoara care beneficiază de serviciile sistemului existent de încălzire şi distribuie energie termică.
Proiectul presupune investiţii in reabilitarea centralelor de termoficare existente şi a reţelelor de distribuţie a energiei termice în municipiul Timişoara. Proiectul va permite reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu peste 17%, a oxidului de azot cu aproximativ 47% şi a concentraţiilor emisiilor de pulberi cu 25%, care în prezent depăşesc limita maximă admisă.
Investiţiile în sistemele de termoficare din cele 3 oraşe vor contribui la îmbunătăţirea eficienţei energetică a acestora, prin reducerea pierderilor de căldură din reţele.
Prin implementarea celor 6 proiecte mai sus menţionate, se estimează că se vor crea aproximativ 1.267de locuri de muncă în etapa de realizare a proiectelor, iar după finalizarea investiţiilor, vor fi generate circa 118 locuri de muncă.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp