Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:41 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

AFM va dispune in acest an de un buget de 1.889.884.000 lei pentru proiecte

ro

06 Feb, 2010 08:26 1583 Marime text

Guvernul României a aprobat, în şedinţa de astăzi, 5 februarie 2010, bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu pe anul 2010. Pentru proiectele care vor fi derulate în acest an, AFM dispune, în 2010, de 1.889.884.000 lei din credite bugetare.

Proiectele finanţate din bugetul AFM vizează reducerea impactului asupra atmosferei, apei şi solului, gestionarea deşeurilor, protecţia resurselor de apă şi conservarea biodiversităţii. De asemenea în prin fondurile AFM vor fi finanţate proiecte privind îmbunătăţirea calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi, creşterea producţiei de energie din surse regenerabile, reconstrucţia ecologică şi gospodărirea durabilă a pădurilor, împădurirea terenurilor degradate dar şi proiecte pentru educaţia şi conştientizarea publicului privind protecţia mediului.

Bugetul aprobat pentru anul 2010 cuprinde 228.000.000 lei pentru Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, sub denumirea de Programul Rabla. „ În 20 februarie, Programul Rabla poate să pornească. În acest an, programul vine cu o serie de noutăţi precum introducerea tichetul valoric de 3.800 lei, includerea în program a persoanelor juridice dar şi faptul că o persoană fizică poate folosi până la 3 tichete valorice pentru a cumpară o maşină nouă. De asemenea, în acest an, Programul se va desfăşura într-o singură etapă şi va fi nelimitat pentru persoanele fizice, iar pentru persoanele juridice, a fost stabilită o limită de 200.000 de euro", a declarat ministrul Mediului şi Pădurilor, László BORBÉLY.

Un program nou care se lansează în acest an este Programul de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate, dispunând, în 2010, de o finanţare de 100.000.000 lei. Acest program are ca scop îmbunătăţirea calităţii mediului şi creşterea productivităţii în agricultură, prin înnoirea parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate. Se va acorda o primă de casare de 17.000 lei, dar nu mai mult de 50% din valoarea unui tractor nou, în cazul persoanelor fizice şi 40%, în cazul persoanelor juridice. Acest program va porni, în jurul datei de 20 martie, după finalizarea discuţiilor cu producătorii.

Programul vizând protecţia resurselor de apă prin staţii de epurare a apelor uzate şi apelor uzate industrial şi/sau canalizări va beneficia în acest an de un buget de 105.927.000 lei. Acesta are ca scop reducerea şi limitarea impactului negativ asupra mediului cauzat de evacuările de ape uzate.

Un alt program finanţat prin AFM este şi acela privind gestionarea deşeurilor, inclusiv a deşeurilor periculoase şi închiderea depozitelor de deşeuri. Acest program urmăreşte reducerea la minimum a efectelor negative ale gestionării deşeurilor asupra sănătăţii populaţiei şi asupra mediului, prevenirea generării deşeurilor şi creşterea cantităţii de deşeuri valorificate prin reciclare. Bugetul pentru anul 2010 este de 239.000.000 lei.

Programul de înlocuire sau de completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, energie geotermală şi energie eoliană ori alte sisteme care conduc la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului , denumit şi „CASA VERDE" va beneficia în acest an de un buget de 310.000.000 lei. Acest program urmăreşte îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire şi obţinerea de apă caldă menajeră, precum şi stimularea utilizării sistemelor care folosesc în acest sens sursele de energie regenerabilă, nepoluante.

Pentru Programul privind producerea energiei din surse regenerabile: eoliană, geotermală, solară, biomasă şi hidro, AFM are un buget de 50.000.000 lei. Acest program urmăreşte punerea în funcţiune de noi capacităţi de producere a energiei din surse regenerabile de energie: solare, eoliene, hidroenergetice, geotermale, biomasă, biogazul, gazele rezultate din fermentarea deşeurilor/nămolurilor din staţiile de epurare, pentru producerea de energie electrică şi/sau termică.

Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi va continua şi în acest an, bugetul aprobat pentru 2010 fiind de 230.000.000 lei. Acesta urmăreşte creşterea suprafeţelor spaţiilor verzi din localităţi şi apropierea mărimii acestora, pe cap de locuitor, de standardele europene prin dezvoltarea şi modernizarea spaţiilor verzi din localităţi şi înfiinţarea de noi parcuri, scuaruri şi aliniamente plantate ori reabilitarea celor existente.

Un alt program pentru care AFM va oferi finanţare este şi cel privind realizarea pistelor pentru biciclişti. Acest program vizează încurajarea utilizării mijloacelor de transport nepoluante şi se adresează cu precadere unităţilor administrativ-teritoriale. Bugetul pentru anul 2010 este de 24.250.000 lei (credite de angajament).

În situaţia în care bugetul alocat pentru programe va fi cheltuit în totalitate, AFM va avea posibilitatea să continue proiectele apelând la credite de angajament.

Direcţia de Comunicare
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii