Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:39 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Avertizare hidrologica catre toate prefecturile - 19.01.2010

ro

19 Jan, 2010 20:12 812 Marime text

Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor a trimis în cursul acestei după amiezi o ATENŢIONARE HIDROLOGICĂ către TOATE PREFECTURILE (42 prefecturi). Sursa acestei Avertizări este Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), Bucureşti.

Fenomenele vizate sunt extinderea şi intensificarea formaţiunilor de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă, năboi, blocaje de gheţuri), în intervalul 20.01.2010- 27.01.2010

Bazinele hidrografice afectate: Crişuri, Mureş, Olt, Argeş, Bistriţa, Siret, Vişeu, Iza, Tur, Someş, Jiu, Prut şi răurile din Dobrogea.

Avănd în vedere precipitaţiile sub formă de ninsoare căzute în ultimele 24 de ore, a celor prevazute pentru urmatoarele zile, precum şi scăderea accentuată a temperaturilor în următoarele 7 zile se prognozează că în intervalul 20-27.01.2010 se vor intensifica şi extinde fenomenele de îngheţ pe majoritatea răurilor. Se vor înregistra:

- curgeri frecvente de năboi în primele 2 zile ale intervalului îndeosebi pe unii afluenţi ai Someşului, pe cursurile mijlocii şi inferioare ale Crişurilor, pe cursurile superioare şi mijlocii ale Mureşului, Oltului şi unii afluenţi ai lor, pe Argeş şi unii afluenţi ai săi şi pe afluenţii Siretului.

- pod de gheaţă frecvent (în a doua jumatate a intervalului) pe Vişeu, Iza, Tur, cursurile superioare ale răurilor Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Jiu, afluenţii Oltului superior şi mijlociu, pe răurile din bazinele superioare ale Argeşului, Ialomiţei şi Prahovei, pe majoritatea răurilor din bazinele Siret, Prut şi pe cele din Dobrogea.

- formarea de blocaje de gheţuri pe unele sectoare de rău îndeosebi pe Bistriţa -sector amonte acumularea Izvoru Muntelui, Iza, Mara, Şieu, Somesul Cald, Mureş-aval Ocna Mureş şi pe unii afluenţi ai Mureşului (Arieş, Sebeş, Secaş, Ampoi, Pian).

- gheaţă la maluri va predomina pe răurile din vestul ţării şi din zona de cămpie din sud.

Se impune urmărirea operativă a evoluţiei aglomerărilor de gheţuri în bazinele hidrografice sus-mentionaţe şi acţionarea eficientă pentru dislocarea lor conform planurilor locale de înlăturare a efectelor fenomenelor de iarnă.

În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.

Direcţia Comunicare şi Organizare

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii