Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:36 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Campania de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice continua pe data 05.09.09

ro

04 Sep, 2009 19:45 953 Marime text

Sâmbătă, 05 septembrie 2009, campania de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) Marea Debarasare, iniţiată de Ministerul Mediului cu spijinul organizaţiilor colective ECOTIC, Environ, Recolampşi cu autorităţile locale se vadesfaşura înoraşele cu peste 20.000 de locuitori.

Fiecare cetăţean poate scoate în faţa locuinţei sau în locurile anunţate de primării aparate de uz casnic, echipamente informatice şi de comunicaţii, aparatură uzată sau defectă de iluminat, de unde vor fi preluate şi transportate spre punctele de colectare.

Toate cantităţile de DEEE colectate în cadrul campaniei Marea debarasare sunt preluate de asociaţiile producătorilor de echipamente electrice şi electronice, care asigurăşi supervizeazăprocesul de preluare, transport, dezmembrare, tratareşi reciclare, astfel încât, în final, DEEE-urile să devină inofensive.Procesul de reciclare constă în dezmembrarea manuală sau automatizatăa DEEE-urilor,în sortarea şi tratarea acestora şi, în final, în reintroducerea în circuitul de fabricaţie a materiilor prime.

Campania Marea Debarasare are ca rol principal educarea şi motivarea cetăţenilor, pentru a institui o anumită rutină pentru o activitate civilizată. Aceasta reprezinta o iniţiativă strategică pentru a răspunde cerinţelor directivelor europene dar, financiar, are suportul organizaţiilor colective ale producătorilor de echipamente electrice şi electronice şi sprijinul autorităţiilor locale.

Organizatorii pun la dispoziţie şi un număr TelVerde gratuit - 0800.888.666, ce poate fi apelat de cetăţeni pentru a solicita informaţii suplimentare legate de campanie. Toţi cei interesaţi pot găsi informaţii şi îndrumări utile referitoare la activitateatea de colactare a DEEE, pe site-urilewww.deseurielectrice.ro şi www.mareadebarasare.ro .

INFORMATII SUPLIMENTARE:

În 2007 a fost demarată campania Marea Debarasare, campanie naţională de colectare DEEE-uri în cooperare cu organizaţiile colective existente, autorităţile publice locale, agenţi de salubritate, firme de colectare, agenţii locale şi regionale de protecţia mediului, ANPM.

Scenariul campaniei este acelaşi la fiecare ediţie:

În prima sâmbătă a fiecărei luni, populaţia depozitează aceste deşeuri în faţa blocului sau a casei (de preferat până la ora prânzului), iar primăriile, prin agenţii de salubritate (sau companii private care au contract cu primăriile) le colectează şi le transportă la punctele de colectare special amenajate pentru DEEE (conform HG 448/2005), iar producătorii le preiau de la aceste puncte municipale sau judeţene până la firmele de tratare/reciclare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii