Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:22 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Campanie de informare si constientizare lansata de Ministerul Mediului si Padurilor

ro

15 Feb, 2010 19:52 790 Marime text

COMUNICAT DE PRESĂ
Campanie de informare şi conştientizare lansată de Ministerul Mediului şi Pădurilor

Ministerul Mediului şi Pădurilor lansează campania de informare la nivel naţional asupra proiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”

Bucureşti, 15 februarie 2010: Ministerul Mediului şi Pădurilor anunţă lansarea campaniei naţionale de informare asupra proiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”, proiect demarat în 2008 cu sprijinul Băncii Mondiale. Proiectul este finanţat de Guvernul României dintr-un împrumut de 50 mil euro acordat de Banca Mondială şi un ajutor financiar nerambursabil de 5,5 mil. dolari, acordat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF).
Proiectul “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”, din cadrul căreia face parte campania de informare, are ca obiectiv general acordarea de sprijin Guvernului României în vederea alinierii la cerinţele Directivei Nitraţilor a UE prin: (a) reducerea deversărilor de nutrienţi în corpurile de apă, (b) promovarea schimbărilor comportamentale la nivel regional, şi (c) sprijin pentru întărirea cadrului de reglementare şi capacităţii instituţionale. Obiectivul global de mediu este reducerea pe termen lung a deversărilor de nutrienţi în apele ce se varsă în Dunăre şi Marea Neagră, printr-un management integrat al solului şi apelor.
Campania are ca scop informarea publicului larg cu privire la poluarea cu nutrienţi şi inducerea de schimbări comportamentale, prin implicarea acestuia în activităţi menite să reducă nivelul poluării. Campania de comunicare va populariza de asemenea activităţile întreprinse în cadrul Proiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”, atât la nivel naţional, cât şi la nivel de bazin hidrografic.
Perioada de derulare a campaniei de informare şi conştientizare este de 5 ani. Debutul campaniei a avut loc la sfârşitul anului 2009 când s-au pus bazele strategiei de comunicare.
În cadrul campaniei de informare vor fi mediatizate bunele practici în agricultură şi activităţile cu rol demonstrativ implementate într-un număr de 86 localităţi vulnerabile la poluarea cu nitraţi, cu scopul de a proteja solul şi resursele de apă.
În cadrul campaniei de informare şi conştientizare vor fi organizate conferinţe regionale, workshop-uri şi campanii în şcoli. De asemenea, vor fi realizate flyere, broşuri şi documentare video.
Proiectul conţine următoarele patru componente, care vor fi implementate pe parcursul a cinci ani: (i) Investiţii la nivel de comună în aproximativ 86 zone vulnerabile la poluarea cu nitraţi, localizate în zece bazine hidrografice; (ii) Sprijin pentru consolidarea instituţională şi dezvoltarea capacităţii; (iii) Strategie de informare publică şi replicare a intervenţiilor proiectului; şi (iv) Managementul proiectului.
Obiectivele proiectului sunt conforme cu Programul de guvernare, promovând activităţi demonstrative de susţinere a unei agriculturi ecologice, încurajarea utilizării îngrăşămintelor organice, împădurirea terenurilor improprii agriculturii şi crearea de perdele forestiere de protecţie.
Efectele poluării cu nutrienţi asupra sănătăţii umane şi a biodiversităţii
Prezenţa în cantităţi peste limitele admise, a nitriţilor în apa de băut, conduce la blocarea oxigenului din sânge, ceea ce afectează capacitatea respiratorie. Afecţiunea se numeşte methemoglobinemie, sau "boala albastră" şi este deosebit de periculoasă pentru sugari, putând provoca moartea. Nu numai oamenii sunt ameninţaţi de poluarea cu nutrienţi, ci şi biodiversitatea. Creşterea conţinutului de nitraţi şi fosfaţi din apă conduce la dezvoltarea în exces a algelor, care consumă oxigenul din apă, necesar susţinerii vieţii acvatice, fenomen cunoscut sub numele de eutrofizare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii