Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:11 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comitetul de Monitorizare pentru Programul Operational Sectorial „Mediu”

ro

17 Jun, 2010 20:46 841 Marime text

Comitetul de Monitorizare pentru Programul Operaţional Sectorial „Mediu”

În perioada 16 - 17 iunie 2010, a avut loc, în municipiul Târgu Mureş, cea de-a şasea reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru Programul Operaţional Sectorial „Mediu” (POS Mediu).

Pe parcursul celor două zile, au fost realizate prezentări dedicate progresului în implementarea POS Mediu, au fost relevate noutăţile intervenite în derularea Programului, aspectele financiare caracteristice şi a fost prezentat Raportul Anual de Implementare.

În intervenţia pe care a avut-o în plen, în calitate de preşedinte al Comitetului de Monitorizare POS Mediu, László Borbély, Ministrul Mediului şi Pădurilor a precizat: „Suntem într-un moment crucial în ceea ce priveşte POS Mediu, motiv pentru care atât Autoritatea de Management cât şi beneficiarii trebuie să aibă o comunicare bună şi să lucreze cât mai bine împreună. Vom urmări în continuare cu mare atenţie implementarea proiectelor, dar vă atrag atenţia că prefinanţarea trebuie neapărat cheltuită, altfel, dacă se continuă în acest ritm în ceea ce priveşte utilizarea fondurilor europene, vor urma măsuri dure, mergând până retragerea prefinanţării acordate beneficiarilor POS Mediu”.

La rândul său, reprezentantul Comisiei Europene în Comitetul de Monitorizare al POS Mediu, dl. Benoit Nadler, a subliniat: „întăresc  opinia d-lui ministru  Borbély privind responsabilizarea beneficiarilor, fiindcă este normal ca toţi cei implicaţi să-şi asume responsabilităţile care le revin”.

În cadrul secţiunii speciale dedicată presei, reprezentanţii mass-media au aflat în direct de la autorităţile implicate în gestionarea POS Mediu o serie de date şi de informaţii concrete legate de aprobarea şi implementarea proiectelor, prilej pentru ministrul Borbély să reitereze faptul că România este prima ţară din Uniunea Eropeană, cu 21 de contracte majore semnate, dar printre ultimile în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor. „Din păcate, la capitolul absorbţie, la plata efectivă, nu am reuşit să cheltuim decât 35 milioane de euro. Foarte puţin, în condiţiile în care unele proiecte zac prin sertarele autorităţilor locale de peste un an de zile. În aceste condiţii, dincolo de factorii obiectivi, cred că avem de luptat şi cu subiectivismul.  Toată lumea trebuie să dea dovadă de responsabilitate şi, de asemenea, trebuie întărită capacitatea administrativă şi managerială a Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară, care poartă până la urmă responsabilitatea derulării şi implementării proiectelor”, a declarat ministrul László Borbély.

Reamintim că POS Mediu este programul operaţional cu cele mai multe proicte majore de infrastructură de mediu aprobate din Uniunea Europeană, respectiv 21 de proiecte cu valoare totală de aproximativ 2,2 miliarde euro, bugetul total alocat pentru perioada 2007-2013 fiind de aproximativ 5,6 miliarde euro.

POS Mediu este implementat de Ministerul Mediului şi Pădurilor, ca Autoritate de Management.

DIRECTIA DE COMUNICARE

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii