Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:26 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comitetul de Monitorizare pentru Programului Operaţional Sectorial „Mediu" - a şaptea reuniune

ro

26 Nov, 2010 00:18 927 Marime text
În data de 25 noiembrie, a avut loc, în municipiul Tulcea, cea de-a şaptea reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru Programul Operaţional Sectorial „Mediu" (POS Mediu). În cadrul acesteia, s-au realizat prezentări dedicate progresului în implementarea POS Mediu şi noutăţilor intervenite în derularea Programului, aspectelor financiare caracteristice etc.

Evenimentul a inclus o conferinta de presa, in cadrul careia Doina Frant, Director General Autoritatea de Management POS Mediu, a prezentat presei date privind Programul, respectiv faptul ca 160 de proiecte, in valoare de 3,6 miliarde euro au fost aprobate, pana in prezent, spre finantare din POS Mediu, ceea ce reprezinta 132% din fondurile alocate sectorului de mediu pentru perioada 2007-2010, respectiv 42% din alocarea totala a acestui Program. 257 milioane euro este valoarea platilor realizate catre beneficiarii POS Mediu, ceea ce semnifica o rata de absorbtie de 12,72% fata de alocarea 2007-2010, dar doar 2% din alocarea 2007-2013. Bugetul alocat POS Mediu este de aproximativ 5,6 miliarde euro pentru perioada 2007-2013.

Doina Frant a declarat, de asemenea, ca „POS Mediu este un program atipic in comparatie cu alte programe operationale, fiind dedicat atingerii angajamentelor luate de Guvernul Romaniei prin Tratatul de Aderare. De aceea s-a avut in vedere ca pentru toate judetele tarii sa existe proiecte de apa/apa uzata si management al deseurilor, o lista de proiecte fiind, de altfel, anexata POS Mediu si aprobata de Comisia Europeana in acelasi timp cu programul."

Benoit Nadler, reprezentantul Comisiei Europene, a declarat ca „obstacolele principale care duc la blocaje in indeplinirea obiectivelor proiectelor si conduc la intarzieri in realizarea platilor catre beneficiari tin de procedurile de achizitii publice si intarzierile in antribuirea conractelor, de lipsa capacitatii de implementare a beneficiarilor si de faptul ca acestia trebuie sa-si asume responsabilitatea gestionarii lor, precum si de birocratie, mai precis de faptul ca procedurile impuse de diverse organisme nu sunt corelate, putand, in anumite cazuri, sa fie chiar contradictorii. Comisia Europeana colaboreaza cu Guvernul Romaniei in identificarea solutiilor, dar beneficiarii sunt incurajati sa propuna si ei solutii."

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii